Saznajte sve o integralnom pirinču za bebe – Uvođenje pirinča u ishranu beba 

Integralni pirinač za bebe je jedna od namirnica koja je najmanji alergen. Veoma hranljiv i raznovrsan, integralni pirinač može da se kombinuje sa bilo kojom hranom koju vaša beba voli.

Kada beba može da jede integralni pirinač i druge vrste pirinča za bebe?

Domaće pirinčane pahuljice (izmeljite zrno integralnog pirinča) može da se uvede u bebinu ishranu od 4 meseca starosti. Molimo vas da imate u vidu da su trenutne preporuke za početak uvođenja čvrste hrane je sa 6 meseci starosti.

Zašto je integralni pirinač divna hrana za vaše bebe?

Integralni pirinač ima visok nivo hranljivih materija i hranljiviji je od belog pirinča. Razlog tome je što integralni pirinač nije u velikoj meri obrađen i uklonjena mu prirodne dobrobiti. Integralni pirinač nije skup i vrlo je jednostavan za pripremu. Dinar po dinar, uštedećete više novca ukoliko pravite pirinčane pahuljce za bebe kod kuće. Takođe, na taj način ćete dobiti više hrnljivih materija, pošto vaše domaće pirinčane pahuljice neće sadržatinikakve filere ili aditive za razliku od kupovnih kašica, na koje vaša beba može da bude alergična.

Braon Pirinač (100 grama, kuvan) Proteini 5.03g

Vitamini

Minerali

Vitamin A – 0 IU Kalijum – 84 mg
Vitamin C – 0 mg Fosfor – 162 mg
Niacin – 2.9 mg Magnezijum – 84 mg
Folna kiselina – 8 mcg Kalcijum – 20 mg
Vitamin B1 (tiamin) – .18 mg Natrijum – 10 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – .04 mg Gvožđe – .8 mg
Sadrži i druge vitamine u manjim količinama. Takođe sadrži i male količine bakra, mangana i cinka.

Kako odabrati i čuvati pirinač za bebe?

Pirinač ne spada u hranu koja je kontaminirana pesticidima, alida je kupovina organskog kada god ste u mogućnosti – mudar izbor.

Celo zrno pirinča može da se skladišti nekoliko meseci na suvom i hladnom mestu. Ukoliko temperatura postane ekstremno visoka u vašem domu, trebali biste da pirinač čuvate u frižideru.

Mlevene žitarice, kao što je pirinčano brašno, brašno od celog zrna pšenice, ovseno brašno i drugo mogu da užegnu ukoliko se ne čuvaju u frižideru. Možete da ih čuvate i na suvom i hladnom mestu, ali ih obavezno proveravajte ukoliko ih retko koristite.

Kada su žitarice mlevene, prirodna ulja izlaze iz žitarice, i ona mogu da užegnu ukoliko nisu u frižideru. Kada kupujete bilo koju vrstu mlevenih žitarica od celog zrna, najbolje je da kupujete manje količine, kako biste ih potrošili pre nego što se pokvare.

Sve vrste pirinčanog brašna, ovsenog brašna, itd. koje ste mleli čuvajte na isti način. Trebali biste da ih čuvate u zapečaćenim posudama, na suvom i hladnom mestu, ali po mogućnosti u frižideru ukoliko je u vašem domu toplo.

Najbolji način za pripremu integralnog pirinča za bebe ili pahuljica za bebe

Možete da koristite aparat za kuvanje pirinča za najbrže i najbolje kuvanje pirinča. Upotreba aparata za kuvanje pirinča znači da ćete ispasirati već kuvan pirinač. Kada kuvate pirinač koji ste izmleli, koristite 25g mlevenog pirinča na 100-200ml vode. Morate da mešate, mešate, mešate i mešate kako biste izbegli grudvice.

  

Zašto integralni, a ne beli – pirinač je jedna od najzdravijih hrana na svetu

Razlika između integralnog i belog pirinča nije samo u boji. Celo zrno pirinča ima nekoliko slojeva. Samo poslednji sloj, trup, uklanja se kako bi se proizveo ono što nazivamo integralni pirinač. Ovaj proces je najmanje štetan za hranljivu vrednost pirinča i izbegava nepotreban gubitak hranljivih materija koji se dešava uz dalju obradu. Ako se integralni pirinač dodatno obrađuje kako bi se uklonila opna i i većina slojeva klica, rezultat je beli pirinač, ali i pirinač koji je izgubio mnogo hranljivih materija.

Međutim, u ovom trenutku pirinač je još uvek nepoliran, a za proizvodnju belog pirinča na koji smo navikli potrebno je poliranje. Poliranje uklanja aleuronski sloj zrna – sloj ispunjen sa zdravim, esencijalnim mastima. Pošto su ove masnoče, koje su nekada bile izložene vazduhu tokom procesa rafinisanja, pošto je jako osetljiv na oksidaciju ovaj sloj se uklanja kako bi se produžio rok upotrebe proizvoda.

Dobijeni beli pirinač je jednostavno rafinisani skrob, kome su uklonjene njegove izvorne hranljive materije.


Laki i hranljivi recepti za bebe sa pirinčem

Kašica od integralnog pirinča

Sastojci:

 • 30g integralnog pirinča (izmeljite ga u blenderu ili procesoru hrane)
 • 100ml vode

Način pripreme:

Prokuvajte vodu, dodajte pirinač u prahu i konstantno mešajte. Kuvajte oko 10 minuta, konstantno mešajući, dodajte formulu ili majčino mleko i voće ukoliko želite. Servirajte toplo.

Dodajte pasirano voće ili povrće u domaću kašicu od pirinča – postarajte se da pratite pravilo 4 dana čekanja.


Kašica sa bananom, avokadom i pirinčem

Sastojci:

 • 50g kuvanog mlevenog pirinča
 • polovina izgnječene banane
 • polovina izgnječenog avokada
 • 2 kašike kašice od jabuke

Način pripreme:

Pomešajte sve sastojke i servirajte toplo. Ostatke zamrznite ili sačuvajte u frižideru.


Puding od pirinča i voća

Sastojci:

 • 100g kuvanog pirinča
 • 150ml formule ili izdojenog mleka
 • polovina muskatnog oraha
 • 50 grama suvog voća kao što su urme, suvo grožđe, suve šljive…
 • 1 banana, iseckana
 • 1-2 kašičice braon šećera ili javorovog sirupa
 • 1 kašika putera

Način pripreme:

Pomešajte sve sastojke u šerpi. Ostavite da se kuva, zatim smanjite temperaturu i kuvajte još 30 minuta.


Hrana koja se slaže uz pirinač:

Voće, povrće, jogurt i meso su sjajna hrana koja se slaže uz pirinač.

 Ne zaboravite da se posavetujete sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaših beba.