Priprema kašica za bebe od voća i povrća

1. Zašto je potrebno kuvati voće za kašice za bebe?

Da li mogu svojoj bebi da dam sirovo voće? Pedijatri preporučuju kuvanje voća dok beba ne napuni 8 meseci. Banane i avokado su izuzetak. Na primer, za one koji krenu sa čvrstom hranom pre 6 meseci starosti, kuvanje voća je preporučljivo.

Kuvanje voća omogućava lakše varenje za još nerazvijene stomačiće. Starija beba bolje podnosi vlakna i šećere sirovog voća od bebe koja je mlađa, i koja je tek počela da jede čvrstu hranu. Kora sa voća uvek mora da se oljušti, posebno bebama mlađim od 8 meseci. Bebe koje su hranjene sirovim, izmiksanim voćem sa korom, ne moraju da imaju probleme sa varenjem. Ne postoje „zagarantovani“ rizici po zdravlje ako se beba hrani sirovim voćem, ali ipak možda ćete čuti da je neka beba  imala problema sa varenjem ili stomačnih problema.

 Savet: Sveže, nekuvano voće je savršeno dobro u mljackalici. Zašto? Količina voća koju će vaša beba uspeti da pojede kroz mljackalicu je veoma mala. Postoji razlika između davanja voća kašikom i dozvoljavanja bebi da sisa voće preko mljackalice.

2. Da li trebam da ljuštim voće i povrće kada pravim kašice za bebe?

Iako se u kori nalazi određena količina vitamina i minerala, najbolje bi bilo da oljuštite voće, jer ostavljanje kore na određenom voću i povrću može prouzrokovati nervozu u stomaku.

3. Sveže zamrznuto ili konzervirano voće i povrće za pripremu kašica za bebe?

Uvek je najbolje upotrebiti sveže vpoće i povrće, kada god je to moguće i kada je sveže stvarno sveže. Upotrebljavati zamrznutu hranu je drugi najbolji izbor (posle sveže, organske hrane). Obavezno pročitajte na etiketi da li zamrznuta hrana sadrži dodate soli, i da li zamrznuto voće sadrži dodatak šećera.

Zašto nije dobro koristiti konzervirano voće i povrće? Konzervirano voće i povrće nije preporučljivo za pravljenje domaće hrane za bebe iz nekoliko razloga, a najveći su loš ukus i dug rok trajanja.

4. Da li mogu da koristim zamrznuto povrće ili zamrznuto voće za pripremu kašica za bebe?

Da, možete koristiti zamrznuto voće i povrće za pripremu domaćih kašica za bebe. Zamrznuto voće i povrće mogu da budu svežiji od svežeg voća i povrća. Mnogi izvori i proizvođači kažu da je zamrznuta hrana „svežija“ od sveže, jer sveže voće i povrće dugo stoji na policama, a zamrznuto se odmah posle branja zamrzava. Kada bi birali između, na primer, svežeg brokolija ili zamrznutog, ljudi bi se odlučili pre za zamrznuti brokoli.

Dalje, dosta voća i povrća koje je sezonsko, možda neće biti dostupno sveže, tako da je korišćenje zamrznutog prihvatljivo. Postoji debata da li koristiti zamrznutu hranu za bebe. Postoje nekoliko knjiga u kojima piše da ne valja koristiti zamrznutu hranu, i onda opet zamrzavati to voće i povrće. Preporuka u tim knjigama je da se za domaću bebinu kašicu koristi samo 100% sveža hrana. Često, iste te knjige preporučuju da se koriste samo organski proizvodi, i da bilo šta osim organskih i svežih namirnica nije dobro i da ih treba u potpunosti izbegavati. To je neistina, i nažalost često odvlači roditelje od pravljenja domaće hrane.

U savršenoj situaciji, organska i sveža hrana je najbolji izbor. Međutim, dosta roditelja nije u zavidnoj finansijskoj situaciji, ili nemaju pristup takvim namirnicama (organskom povrću, voću i mesu) i u većem su broju od onih koji to mogu. Uglavnom, upotrebljavanje zamrznute hrane je daleko bolje od upotrebe konzervirane.

5. Kako da izaberem zamrznuto voće i povrće za bebu?

Kada birate zamrznuto povrće, pazite da ne sadrži so. Ukoliko ne možete da nađete takvo povrće, jednostavno jako dobro isperite povrće pre kuvanja. Kada birate zamrznuto voće, pokušajte da pronađete ono koje nije zamrznuto u sirupu ili drugim šećerima.

Dosta voćki, kao što su breskve, dinje, avokado, borovnice i jagode su zamrznute na prireodan način, sa limunskom kiselinom umesto aditiva. Zamrznuto voće bi trebalo da se kuva pre pasiranja, pa tek onda da se opet zamrzava. Voće možete da pečete ili da kuvate na pari. Ako je vaša beba dovoljno stara za nekuvano voće, izvadite iz kesice određenu količinu voća i propasirajte ga. Takvo voće možete da čuvate u frižideru do 72 sata.

Uvek vodite računa o tome da ne hranite bebu direktno iz činije, pa da onda istu tu činiju iz koje ste je hranili vratite nazad u frižider. Izvadite potrebnu količinu porcije za bebin obrok, stavite je u činijicu, pa onda činiju sa hranom vratite nazad u frižider.

Da li trebam da kuvam zamrznuto voće i povrće?

Zamrznuto voće i povrće se obično ne kuva pre zamrzavanja i pakovanja, i to je razlog zašto morate da ga kuvate, a ne da ga samo podgrejete. Kada zamrzavate kašice koje ste napravili od zamrznutog voća ili povrća, vi ste te namirnice već skuvali. Pre zamrzavanja, voće i povrće je sveže ubrano i zamrznuto brzom metodom da bi se očuvale hranljive materije.

Sigurno je zamrzavati hranu koja nikada nije bila zamrzavana ili kuvana.

Zamrzavanje namirnica koje su otopljene, ali ne i kuvane nije preporučljivo.

Na primer, ako se odmrzne piletina, pa je ispečete, a ostatke zamrznete za drugi obrok – to je u redu i sigurno. Ali, ako se tu istu piletinu odmrznete, a zatim se predomislite i vratite je nazad u zamrzivač bez pečenja je loše i može predstavljati rizik po zdravlje.

Bakterije će rasti na različitim temperaturama – temperature blizu smrzavanja i blizu ključanja vode. Bakterije najbolje rastu u rasponu ovih temperatura.

Da li su namirnice manje hranljive posle zamrzavanja?

Istina je, da se više hranljivih materija izgubi prilikom kuvanja hrane, nego što se izgubi prilikom zamrzavanja. Zapamtite, zamrznuto voće i povrće koje kupujete nije bilo prethodno kuvano (osim ako nije naznačeno na pakovanju drugačije – ali, ako pronađete ovakva pakovanja, ne kupujte ih). Kada kuvate zamrznuto povrće, to je prvi put kada je to povrće kuvano.

6. Da li je korisna organska hrana za bebe?

Organska hrana je zdravija od većine konvecionalno uzgajane hrane. To je zbog nedostatka ili značajnog smanjenja hemikalija i pesticida koji se nalaze na namirnicama koje su organski gajene. Kupovina i priprema organske hrane za bebe ima velike prednosti za zdravlje deteta. Njihova sitna tela nisu izložena nivou pesticida koji se nalazi u konvencionalnoj hrani. Kada dajete bebi povrće koje sadrži nitrate, nivoi unitrata u organizmu su značajno smanjeni ukoliko se konzumira organsko povrće, ali ne i iskorenjeni (nitrati se prirodno javljaju i uzgoj bez upotrebe azotnih đubriva ne eliminiše nivo koncentracije nitrata).

7. Koliko dugo smeju da se čuvaju u frižideru domaće kašice za bebe od voća i povrća?

Preporučeno je da se sveže domaće kašice za bebe čuvaju u frižideru ne duže od 48 sati (dosta poznavalaca bezbednosti hrane kaže da je i 72 sata u redu). Ovo ograničenje omogućava da razvoj bakterija u kašicama bude minimalan i da ta hrana ne dobije „ukus frižidera“. Ovo pravilo se odnosi na voće, povrće, meso, itd.

Ukoliko ne planirate da zamrzavate svoje domaće kašice za bebe, savetujemo vam da pravite kašice za taj dan. Na primer, batat može biti pečen i možete da zamrznete polovinu bez pasiranja, a da izpasirate drugu polovinu. Ova metoda će vam pomoći da smanjite otpad, ali je isto tako dobra za bezbednost hrane.

8. Upotreba majčinog mleka i formule za pripremu kašica za bebe od voća i povrća?

Ne biste trebali da koristite izdojeno mleko koje je bilo zamrznuto za pravljenje kašica koje planirate opet da zamrznete.

Izdojeno mleko nikad ne treba ponovo zamrzavati ni u kom slučaju. Upotrebljavati formulu da razredite kašicu i onda je zamrznete je prihvatljivo.

Proizvođači dohrane upozoravaju da ne zamrzavate formulu radi čuvanja, niti iz bilo kog drugog razloga.

Imajte u vidu da količina formule koju koristite da biste razredili kašicu nije jednaka celoj flašici formule.

9. Koji je najbolji način pripremanja kašica za bebe od voća i povrća?

Pečenje, kuvanje na pari ili kuvanje u oskudnim količinama vode je najbolji način da učinite da povrće postane mekano, a da sačuva hranljivost. Koristite ostatke vode od kuvanja za celokupno očuvanje hranljivih materija. Mi preferiramo da pečemo voće i povrće kada god je to moguće, jer se na taj način poboljšava i ističe ukus namirnica.

Slobodno kuvajte zamrznuto voće i povrće po uputstvu sa pakovanja, a zatim ga ispasirajte kao što bi učinili i sa svežim namirnicama. Kada budete kuvali povrće koje sadrži nitrate, preporučujemo da ne upotrebljavate vodu u kojoj su se spanać/šargarepa/brokoli itd. kuvali.

10. Kada je potrebno da razredim kašice za bebe od voća i povrća?

Bebine kašice razredite pre ili nakon zamrzavanja. Vaš je izbor šta ćete koristiti kao tečnost (npr. prethodno zamrznuto majčino mleko ne smete opet zamrzavati), dosta roditelja prvo razrede kašice za bebe, pa ih tek onda zamrzavaju.