Kamut za bebe je drevna žitarica i veruje se da je bio žitarica faraona iz Egipta. Kaže se da se kamut ponovo pojavio u svetu nakon što je jedan vojnik is SAD kupio nekoliko zrenvlja kada je bio u Egiptu.

Kamut je kao bulgur pšenica. Ima divan slatki i skoro puterast ukus, i od njega nastaje sjajan pilav.

Zašto je kamut dobra hrana za bebe?

Kamut je visoko proteinsko zrno, koje uglavnom sadrži 30% više proteina od pšenice. Odnos aminokiselina je približno isti kao i kod pšenice. Kamut ni na koji način ne formira niti oblikuje GMO zrno. To nije promenjeno od novih rasadnika biljaka, tako da on zadržava svoje drevne hranljive vrednosti koje su potpuno nepromenjene.

Zbog svog neznatno većeg sadržaja masnih kiselina, kamut za bebe se može smatrati žitaricom koja ima visoke energetske vrednosti. U poređenju sa pšenicom, kamut sadrži i povećane nivoe vitamina E, tiamina, riboflavina, fosfora, magneziujma, cinka, pantotenske kiseline, bakra i složenih ugljenih hidrata. Kamut je zaista čudesna žitarica i poseban zbog togaa što nije uopšte genetski modifikovan.

Kamut: (300g, kuvan) Proteini – 11.09g

Vitamini:

Vitamin A – 7 IU

Vitamin C – 0 mg

Vitamin B1 (tiamin) – .2mg

Vitamin B2 (riboflavin) – .05 mg

Niacin – 4.7 mg

Folat – 21 mcg

Sadrži i druge vitamine u manjim količinama. Kamut im visoke sadržaje i veoma bitnih minerala.

Kada mogu da uvedem kamut u bebinu ishranu?

Kamut je sličan šenici, tako da verovatno želite da ga uvedete malo kasnije u ishranu vaše bebe, između 8-10 meseci starosti. Imajte na umu da bi porodična istorija alergija na pšenicu ukazala na to da bi kamut trebalo da se uvede nakon 12 meseci starosti. Postoje mnogi koji kažu da je kamut odličan za one koji imaju alergiju na pšenicu (studije o njegovom sadržaju glutena nismo uspeli da pronađemo). 

Istraživanje medjunarodne asocijacije za alergije (IFAA) zaključilo je:

Za većinu ljudi koji su osetljivi na na pšenicu, zrno kamuta može biti oslična zamena za običnu pšenicu“ Dr. Ellen Yoder, predsednica IFAA i tima nezavisnih naučnika i lekara, došli su do ovog zaključka kroz svoj rad sa dve različite populacije osetljive na pšenicu – oni koji imaju neposredne i one koji imaju odložene imunološke odgovore na. U grupi odloženog imunološkog odgovora, neverovatnih 70% je pokazalo veću osetljivost na uobičajenu pšenicu nego na kamut. U neposrednoj grupi imunološkog odgovora (teško alergični) – 70% nije imalo ni malu reakciju na itaricu kamut. Međutim, oni koji imaju teške alergije, uvek trebaju prvo da potraže savet lekara.

Iako mnogi kažu da je kamut sjajna zamena za pšenicu, želimo da budete obazrivi i prvo konsultujte bebinog pedijatra pre nego što ga uvedete u ishranu.

Kako izabrati i čuvati kamut za bebe?

Kamut nije namirnica koja je visoko kontaminirana pesticidima, ali kupovina organskog kada god je to moguće je najbolji izbor.

Kamut je celo zrno i može se skladištiti nekoliko meseci na hladnom i suvom mestu. Ako temperatura u vašem domu postane izuzetno topla, možda biste trebali da čuvate kamut u frižideru. 

 Možete celo zrno kamuta da čuvate na suvom i hladnom mesto, ali ukoliko ga retko koristite morate ga proveravati. Ukoliko zrna kamuta meljete u brašno, trebate da ga čuvate u posudi za skladištenje hrane u koju ne prolazi vazduh, i poželjno je da ga čuvate u frižideru.

Kamut je u celom zrnu, tako da može postati užegao bez hlađenja. Pri kupovini bilo kakve vrste mlevenih žitarica, uvek je najbolje kupiti manje količine kako bi se osiguralo korišćenje pre nego što užegne.

Kada se zrna kamuta izmelju, prirodna ulja koja izlaze iz zrna mogu da užegnu ako ne dobiju pravilno hlađenje.  Pri kupovini bilo kakve vrste mlevenih žitarica, uvek je najbolje kupiti manje količine kako bi se osiguralo korišćenje pre nego što užegne.

Najbolji način za pripremu kamuta za bebe

Kada kuvate mleveni kamut za bebe, koristite 30g praha sa 200-400 ml vode. Ključ je da mešate, mešate, mešate i mešate tokom kuvanja kako bi izbegli stvaranje grudvica. Kamut se može pripremiti i jednostavnim praćenjem uputstva za upotrebu ispisanom na pakovanju. Jednostavan je i brz za pripremu.


Laki i hranljivi recepti za bebe sa kamutom

Pahuljice za bebe od kamuta 

Sastojci:

 • 10g kamuta (imajte u vidu da se kamut u celom zrnu kuva duže od mlevenog)
 • 500ml vode
 • 1/2 ili puna kašičica morke soli (za veću decu!)

Način pripreme:

Prokuvajte vodu pa dodajte kamut. Promešajte i smanjite temperaturu na minimum. Kuvajte kamut 10 minuta ili duže. Kamut će izaći na površinu i neka zrna će pući kada kamut bude spreman.


Pahuljice od kamuta za doručak

Sastojci:

 • 100g kamuta – celo zrno
 • 50g suvog gržđa – fino iseckanih
 • 1 kašičica vanile
 • 1 kašičica cimeta
 • javorov sirup po želji

Način pripreme:

Skuvajte kamut prema uputstvu sa pakovanja, dodajte suvo grožđe, vanilu i cimet. Ukoliko je potrebno – ispasirajte,


Kamut i sočivo 

Sastojci:

 • 500ml pilećeg ili goveđeg temeljca
 • so i biber po ukusu
 • 1g sočiva, opranih i isceđenih
 • 5 kašika putera
 • 100g kamuta
 • 2 crna luka srednje veličine, isečena po dužini

Način pripreme:

U vok ubacite temeljac i sočivo i ostavite da proključa na visokoj temperaturi, Smanjite temperaturu i kuvajte, bez poklopca, 15-20 minuta ili dok sočivo ne omekša.

Dodajte kamut, so i biber. Konstantno mešajući pustite da proključa. Smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da se krčka 15 minuta ili dok tečnost potpuno ne nestane i kamut omekša. Ukoliko tečnost nestane pre nego što se kamut skuva, dodajte još malo vrućeg temeljca.

U međuvremenu, u tiganju otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i pržite dok luk ne postane zaltno-braon boje, u međuvrenu mešajući.

Kada je pilav gotov, dodajte luk sa puterom i promešajte. Poklopite i ostavite na toplom mestu 5-10 minuta.

Hrana koja se slaže sa kamutom:

 • Voće, povrće, jogurt i meso su sjajana hrana za mešanje sa kamutom i domaćim pahuljicama od kamuta.

stop3 Ne zaboravite da se prvo konsultujete sa pedijatrom pre nego što uvedete novu namirnicu u ishranu vaše bebe.