Grašak za bebe – Grašak kao hrana za bebe & uvođenje graška u ishranu bebe

Hranljiva vrednost graška je neverovatna. Da li ste znali da 100 grama graška sadrži više proteina od kašike kikiriki putera, a takođe obezbeđuje i kalcijum, vitamin A, vitamin C i gvožđe.

Ovo divno, malo povrće predstavlja odličnu „prvu“ zelenu hranu za bebu, jer je hranljiv i uglavnom prijatan za jelo. Kada napavite domaći grašak za bebu, možda će vam biti teško da ispasirate kožicu graška. U tom slučaju, ukoliko vaša beba nije navikla na hranu sa više teksture, možda biste trebali da procedite ispasiran grašak kroz sito ili cediljku.

Zašto je grašak dobra hrana za bebe?

Grašak (100 grama, kuvan)

Vitamini

Minerali

Vitamin A – 955.2 IU Kalijum – 433.6 mg
Vitamin C – 22.72 mg Fosfor – 187. mg
Niacin – 3.23 mg Magnezijum – 62.4 mg
Folna kiselina – 100.8 mcg Kalcijum – 43.2 mg
Vitamin B1 (tiamin) – .41 mg Natrijum – 4.8
Vitamin B6 – .35 mg Selen – 3.0 mg
Sadrži i druge vitamine u manjim količinama. Gvožđe – 2.5 mg
  Cink – 1.9 mg
  Mangan – .8 mg
  Takođe sadrži i male količine bakra.

 Kada uvesti grašak u bebinu ishranu?

Obično se preporučuje uvođenje graška u bebinu ishranu između 6-8 meseci. Kao i uvek, preporučujemo da se posavetujete sa svojim pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u bebinu ishranu.

Kako izabrati i čuvati/skladištiti grašak?

Grašak je namirnica koja nije u visokoj meri kontaminirana pesticidima, tako da je kupovina organskih vaš izbor.

Kada kupujete sveži grašak, pažljivo proverite mahune. Potražite grašak koji je čvrst, oštar, svetlo zelene boje i koji ima svež izgled. Sveži grašak će imati baršunast miris kada ga budete obrađivali. Kupujte mahune srednje veličine, nemojte velike. Izbegavajte pretvrde i debele mahune graška, jer je to znak da je prezreo, kao i one koje imaju lošu boju. ili pokazuju bilo kakav znak raspadanja ili truljenja. Nemojte da uzimate sveži grašak koji je već očišćen, jer nikada ne znate kada je očišćen. Kada kupite sveži grašak, upamtite da ima veoma kratak rok trajanja, tako da je najbolje da ga upotrebite odmah.

Naravno da možete da koristite i zamrznuti grašak. Ne zaboravite da je upotreba zamrznutog graška u nekim slučajevim bolji izbor, jer može da bude svežiji od svežeg graška zbog toga što je zamrznut tehnologijom brzog zamrzavanja odmah nakon branja. Ovo znači da nije izgubio vitamine, minerale i hranljive materiju u transportu ili dok je bio u prodavnici ili na pijaci.

Najbolji način pripremanja graška za bebe

Kuvanjem ili kuvanjem na pari u mahunama je najbolji najčin pripremanja graška za vašu bebu. Za lepši ukus, kuvajte grašak u bujonu od povrće, piletine ili teletine, kao i u temeljcu.


Recepti za bebe sa graškom

Kašica od graška

Ukoliko koristite sveži grašak, izvadite ga iz mahuna. (Ukoliko koristite zamrznuti, skuvajte ga prema uputstvu sa pakovanja.) Kuvajte grašak dok dobro ne omekša, pri tome pazite na nivo vode. Ukoliko ostane višak vode, upotrebite ga kako bi razredili kašicu sa graškom. Procedite grašak i ispasirajte ga. Dodajte preostalu vodu od kuvanja, kako bi postigli glatku teksturu. Ukoliko želite, možete procediti grašak kroz sito ili cediljku kako bi uklonili ostatke kožice graška.

 Grašak je teško potpuno ispasirati. Blender je bolji izbor od procesora hrane i štapnog miksera u ovom slučaju.


Kremasti grašak & nagetsi zbog mlečnih proizvoda

Sastojci:

 • 400g kuvanog graška, svežeg, zamrznutog ili u najgorem slučaju iz konzerve
 • 100ml mleka
 • 2 kašike brašna
 • 2 kašike putera
 • so i biber po ukusu
 • seckana piletina, riba, svinjetina ili govedina

Način pripreme:

Istopite puter u većoj šerpi. Umešajte brašno i kuvajte 1 minut. Polako dodavajte mleko, sve vreme mešajući kako biste izbegli stvaranje grudvica. Dodajte so i biber, kao i druge začine po želji i shodno bebinom dobu. Ostavite da se ohladi dok sos ne očvrsne. Dodajte grašak, promešajte i kuvajte dok se grašak ne zagreje (oko 5-7 minuta). Dodajte meso. Servirajte toplo kao obrok ili preko parčeta hleba od celih zrna ili pirinča.


Pirinač i grašak sa nanom

Sastojci:

 • 150ml neslanog pilećeg bujona ili temeljca
 • 70g braon pirinča
 • 120 g zamrznutog graška
 • 70g iseckanog praziluka
 • 30g iseckane sveže nane
 • sveže mleveni biber po ukusu

Način pripreme:

Ostavite bujon ili temeljac da proključa u velikoj šerpi na najjačoj temperaturi, Dodajte pirinač, poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte oko 4 minuta. Umešajte grašak i ostavite da proključa na najjačoj temperaturi. Poklopite, smanjite temperaturui i nastavite da kuvate dok grašak i pirinač ne budu spremni, oko 6 minuta. Sklonite sa vatre, te umešajte praziluk, nanu i biber. Poklopite i ostavite da odstoji oko 3-5 minuta.


Hrana koja se slaže uz grašak:

 Posavetujte se sa svojim pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u bebinu ishranu.