Mitovi i činjenice o domaćoj hrani za bebe – saznajte sve o nitratima u šargarepi itd.

Domaća hrana za bebe je često na lošem glasu zbog nitrata. Dosta je nesporazuma oko nitrata, a činjenice su ovde.

info3_0000 I kupovna hrana za bebe sadrži nitrate!

Kompanije koje proizvode hranu za bebe kažu da prate nivo nitrata – praćenje ne znači da su nitrati uklonjeni. Upotreba termina „pratiti“ je često pogrešno protumačena kao „uklonjeni“. Nitrati ne mogu da se uklone jer se  oni pojavljuju prirodno.

info3_0000 Koje su šanse da se beba otruje nitratima iz domaćih šargarepa?

Važno je napomenuti da su šanse da se beba otruje nitratima iz šargarepa ili drugog povrća ravne nuli. Da, istina je, šanse da se vaša beba otruje nitratima iz domać hrane su 0% – nula procenata.

Vremenom kako uvodite čvrstu hranu svojoj bebi, njen želudac bi trebao dovoljno da se razvije kako bi se izložio „normalnoj“ količini nitrata.

Mišljenje američke asocijacija pedijatara (AAP) o nitratima i domaćoj hrani za bebe 

AAP preporučuje da se ova hrana (šargarepe) uopšte ne priprema bebama koje su mlađe o 3 (tri) meseca starosti.


  • S obzirom na to da unos prirodnih nitrata iz hrane kao što su boranija, šargarepa, muskatna tikva, spanać i cvekla može biti visok ili viši od onih iz vode, ovu hranu treba izbegavati pre 3. meseca života.
  • Najveći rizik od trovanja nitratom (methemoglobinemija) se javlja kod dojenčadi koja piju vodu koja je zagađena nitratima. Trebali biste da se raspitate o hemijskom sadržaju vode koja se dovodi u domaćinstvo. Ukoliko imate privatni bunar, trebali biste da da testirate vodu na nitrate. Koncentracija nitrata u vodi bi trebala biti mannja od 10 ppm.
  • Deca koja su hranjena kupovnom hranom za bebe uglavnom nisu u riziku od trovanja nitratima. Međutim, izbegavajte domaću hranu od povrća (spanać, cvekla, boranija, muskatna tikva, šargarepe) dok dojenčad ne napuni 3 meseca ili više, iako nema potrebe da se uvodi čvrsta hrana u ishranu zdrave bebe do 4-6 meseci starosti.

-AAP, Izjava o nitratima


Za bebe koje su mlađe od 4 meseca, izbegavajte spanać, cveklu, repu, šargarepe, jer oni mogu da sadrže potencijalno visok nivo štetnih sastojaka iz zemljišta – nitrate.

Ko je u najvećem riziku od nitrata?

Dakle, ko je u najvećem riziku od trovanja nitratima? Ljudi koji imaju svoje bunare su u u najvećem riziku izlaganja nitratima. Bebe ispod 6 meseci su u najvećem riziku, a bebe mlađe od 3 mmeseca u još većem.

Bebe koje su starije od 6 meseci su razvile želudačnu kiselinu koja pomaže u borbi protiv bakterija koje pomažu konverziji nitrata i naknadno trovanje nitratima. Deca koja su hranjena formulom i žive na farmama ili u vioko – poljoprivrednim područjima takođe mogu biti pod većim rizikom. Nitrati koji se koriste u poljoprivredi, a koji su višak mogu lako da se pojave na obalama zagađujući vodosnabdevanje.

Kao što smo ranije pomenuli, trovanje ntaritima je vrlo retko, i kada se to desi, obično je razlog kontaminacija vode, pogotovo privatnih bunara. Ukoliko imate bilo kakvih sumnji ili strahovanja, molimo vas da razgovarate sa svojim pedijatrom.

Koje povrće sadrži nitrate?

Najveća koncentracija nitrata se nalazi u vodi, korenastom povrću i lisnatom povrću kao što je spanać, zelena salata itd…

Koncentracija i iznos nitrata može da varira u zavisnosti od vrste povrća, temperature na kojoj je raslo, izloženost suncu, vlažnost zemljišta i nivo prirodnog natrijuma u zemljištu.

Hrana koja sadrži najveću količinu nitrata je:

Korenasto povrće kao što su šargarepe, cvekla i brokoli sadrže nitrate u mnogo manjoj količini nego lisnato povrće. U lisnato povrće spadaju spanać, kupus, kelj…

U spanaću može da se poveća količina nitrata ukoliko se skladišti, odnosno ne čuva pravilno, tako da bolje je da budete oprezni i ponudite ga bebi tek sa 8-10 meseci starosti.

Nitrati i kupovna hrana za bebe – Da li kupovna hrana ne sadrži nitrate?

Kupovna kašica u tegli od šargarepa (i druge kupovne kašice za bebe u teglicama) takođe sadrže nitrate. Nitrati se prirodno pojavljuju i ne mogu biti uklonjeni. Čak i organska hrana za bebe u teglicama sadrži nitrate.

Proizvođači kupovnih kašica za bebe će vam reći da proveravaju nivo nitrata, ali ne i da uklanjaju nitrate. Takođe, oni naznačuju da to rade dobrovoljno, jer ne postoji nikakav zakon koji ih obavezuje da proveravaju nivo nitrata. Proizvođači kupovnih kašica za bebe mogu da kupuju povrće koje je raslo u delu zemlje gde je manja kontaminacija zemljišta nitratima, gde sunce više sija ili gde poljoprivrednici ne upotrebljavaju đubriva koja sadrže visok nivo azota.

Da li kupovna hrana za bebe ima niži nivo nitrata?

ZBog redovnog proveravanja nivoa nitrata, kupovna hrana za bebe možda sadrži manji nivo nitrata nego domaća hrana. Opet, nitrati se prirodno pojavljuju u povrću i čak sami proizvođači kupovne hrane ne mogu da ih uklone.

Da li organsko povrće sadrži manje nitrata?

Ukoliko više volite da pripremate domaću hranu za bebe, odnosno domaće kašice koje sadrže nitrate, alternativa je da izaberete organski proizvod. Organska hrana je uzgajana bez upotrebe komercijalnih đubriva koji sadrže nitrate, tako da je rizik od zaganjivanja nitratima, odnosno sadržaja nitrata minimalan, ali ne i eliminisan.

Zamrzavanje povrća sa nitratima NE povećava sadržaj nitrata

Istraživanja urađena na spanaću i nitratima uopšte, pokazala su da pogrešnim čuvanjem, odnosno skladištenjem i pripremom, nivo nitrata može da se poveća u namirnicama. Pravilna priprema i upotreba istog trenutka ili čuvanjem u zamrzivaču će pomoći da se eliminiše rizik (poveća nivo nitrata) u lisnatom povrću.

Da li kuvanje povrća eliminiše nitrate?

Kuvanje povrća ne eliminiše koncentraciju nitrata.

Nitrati mogu da iscure u vodu tokom kuvanja. Najbolje je ne upotrebljavati vodu u kojoj se ovo povrće kuvalo da biste razredili kašice. Uvek upotrebljavajte svežu vodu kada pasirate povrće koje sadrži nitrate, a vodu od kuvanja bacite.

 Posavetujte se sa svojim pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.