Uvođenje čvrste hrane bebama od 6-8 meseci

Ukoliko imate bebu staru od 6-8 meseci, i tek sada krećete sa uvođenjem čvrste hrane, počnite polako, pripremajući male količine hrane koju ste odabrali za početak. Prvo nahranite bebu majčinim mlekom ili formulom, pa joj tek onda ponudite malo čvrste hrane. Važno je zapamtiti da majčino/adaptirano  mleko i dalje ima prioritet u ishrani, dakle u ovom periodu unos majčinog mleka/formule je važnije od čvrste hrane – naravno, ne brinite ukoliko vaša beba ne želi da unese više od nekoliko zalogaja čvrste hrane.

Preporučena tabela uvođenja čvrste hrane za bebe od 6-8 meseci

Šta treba da se jede u uzrastu od 6-8 meseci?

Žitarice za bebe od 6-8 meseci

Pokušajte da pomešate žitarice koja je vaša beba već probala i nije imala nikakvih alergijskih reakcija. Na primer braon pirinač i ovsene pahuljice pomešajte sa kuvanom kruškom.

Voće za bebe od 6-8 meseci

Počnite da pravite sopstvene kombinacije voća, kada beba proba nekoliko vrsta voćki bez alergijskih reakcija na njih. Posle osmog meseca možete bebi ponuditi voće bez kuvanja.

Povrće za bebe od 6-8 meseci

Uvek servirajte kuvano povrće do bebine prve godine ili kada budete sigurni da vaša baba može potpuno da sažvaće hranu, odnosno kada ste sigurni da se vaša beba neće zagrcnuti hranom.

Meso za bebe od 6-8 meseci

Uvek servirajte kuvano, bez crvenih delova – NIKADA nemojte davati bebi ili malom detetu sirovo meso ili ribu.

Mlečni proizvodi za bebe od 6-8 meseci

Sa 8 meseci, trebali bi da bonudite bebi punomasni jogurt i sir. Neki pedijatri preporučuju jogurt kao idealnu prvu hranu za bebe sa 6 meseci. Pomešajte jogurt sa omiljenom voćnom kašom za doručak.

Koliko će moja beba stara od 6-8 meseci pojesti za svoj prvi obrok?

Ukoliko vaša beba beba stara od 6-8 meseci tek počinje sa uvođenjem čvrste hrane, verovatno će da pojede tek 1/2 supene kašike hrane prvih nekoliko obroka. Ne brinite se ukoliko vaša beba ne dovrši obrok, ipak je to novo iskustvo za vašu bebu.

Što se više vaša beba počne navikavati na čvrstu hranu, postepeno ćete povećavati veličinu porcije. Upamtite, u ovoj fazi majčino mleko/formula i dalje obezbeđuje sve potrebne hranljive materije za vašu bebu.

Dosta roditelja će primetiti da njihove bebe prvih nekoliko pokušaja izbacuju hranu iz usta. Ovo je normalno, međutim može i da znači da vaša beba i dalje nije spremna za čvrstu hranu.

Uvek se posavetujte sa pedijatrom, pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.


Preporučeni dnevni unos mleka za bebe od 0-12 meseci:

  • 0-3 mesaca: Dojenje na svakih 1-3 sata ili AD mleko od 500-1000ml
  • 4-5 meseca: Dojenje svaka 2-4 sata ili AD mleko od 700ml- 1300ml
  • 6-8 meseci: Dojenje svaka 3-4 sata ili AD mleko od 700-1000ml
  • 9-12 meseci: Dojenje svakih 4-5 sati ili AD mleko od 700-900ml