Sir! Jedna od najrasprostranjenijih namirnica, koju većina nas jede. Ali, da li ste znali da većina sireva nije dobra za bebe? Sirevi mogu biti teški za bebe, jer su obično puni soli. Takođe, to ne znači da ih ne treba nuditi bebama. 

Zašto bebe ne bi trebale da jedu sir?

Iako sir nije „zabranjena“ hrana za bebe, ipak biste trebali da ograničite unos slanih vrsta sireva. Ovo uključuje sve od čedara, do mocarele i večine tvrdih sireva.

Čak većina sireva koja je namenjena za decu ima visok sadržaj soli! Švapski sir je popularan, često može imati preko 350mg soli na 100g. Mocarela obično sadrži 200mg soli po štapiću, i čedar sir ima 200mg na 30 grama.

Zašto sir sadrži toliko soli?

So deluje kao prirodni konzervans. U siru se koristi za pomoć u kontroli vlage i bakterija, a koristi za poboljšanje ukusa za mnoge sorte. Ipak, nije sva so u siru funkcionalna svrha, kao što možete videti kada se uputite u neku od prodavnica.

Primetićete dve različite vrste istog sira mogu imati znatno različite količine soli. Svaki proizvođač će imati svoje postavke i recept za sireve, tako da je uvek važno da proveravate etikete. Čak i onda kada je to vrsta sir koja sadrži malo soli.

Koliko soli bi bebe smele da unose?

Šokantno je koliko malo soli bi bebe trebale da unesu na dnevnom nivou. Da skratimo, ukoliko je vaša beba mlađa od godinu dana, želimo da količinu soli zadržimo na 200mg dnevno. Imajte na umu da mnoge kriške hleba, kao i sir, imaju 200mg soli. 

Kada dete napuni godinu dana, želimo i dalje da kontrolišemo unos soli, ali dnevna preporučena doza se povećava na 800mg.

Koji sir je najbolji za bebe?

Pregledali smo nekoliko prodavnica teažeći sir koji ima mali sadržaj soli. Možemo vam reći da da je mnogo teže nego što se čini. Ali, pronašli smo nekoliko vrsta koji češće sadrže manje natrijuma. 

Do druge godine, koncentrišite se na sirove sa visokim sadržajem masti, jer je masnoća dobra za razvoj mozga. Takođe preporučujemo izbegavanje svežih, nepasterizovanih sireva za decu mlađu od dve godine, jer postoji rizik  od bolesti povezanoh sa hranom.

Možda ste čuli da meki sirevi nisu pasterizovani i da biste ih trebali izbegavati. Ovo nije uvek slučaj! Najbolji način da vidite da li je neki sir pasterizovan ili ne jeste da proverite etiketu.

Dakle, da ne dužimo, evo liste sireva koju biste trebali da potražite za bebe i malu decu. Da još jednom napomenemo, veoma je važno proveravanje sadržaja sireva na etiketi, jer svaki brend ima različitu količinu natrijuma.

Sirevi za bebe

Rikota

Lako maziva na tostu, ovo je laka rana opcija koja obično ima manje od 50mg soli po serviranju.

Sveža mocarela

Sveža mocarela je često blagog ukusa i odlična je za seckanje na štapiće za bebe ili istopljena na pici za stariju decu.

Švajcarski sir

Odlična opcija ukoliko tražite slajseve sireva. prosečan listić čedar sira obično ima 200mg soli u sebi, dok većina listića ima 35mg.

Koziji sir

Još jedna lako maziva opcija, odlična može biti i sa testeninama. Obično sadrži oko 80mg soli na 30g. Ovo je malo više od prethodnih sireva koje smo pomenuli, ali je to i dalje nizak sadržaj soli, tako da je to dobra opcija.

Drugi mazivi sirevi

Postoji mnogo ovih tipova sireva! Na primer Maskarpone, uglavnom nema dodatih soli, tako da je sjajna opcija. Krem sirevi obično ne spadaju u ovu grupu, jer imaju visok sadržaj soli, a ne mnogo proteina i kalcijuma. Ali nije na odmet da ih istražite. 

I drugi sirevi su sasvim u redu!

Ovo ne znači da ne trebate davati svojoj deci sve vrste sireva! Ima dece koja obožavaju čedar i feta sireve, a oni su definitivnoslani sirevi. Roditelji ih i dalje služe, samo ne često kao one čija je količina natrijuma manja. Zato se potrudite oko količine natrijuma, ali u redu je da imaju povremene stvari slanije od preporučenih, samo ne želimo da ih imamo svakodnevno!