Čia semenke postaju poznate kao „superhrana“ i to sa dobrim razlogom. Pravi au izvor hranljivih materija i ne morate da ih jedete u velikoj količini kako biste ostvarili sve te prednosti.

Svaki put kada spominjemo čia semenke, neminovno se postavlja pitanje da li smeju da ih jedu bebe i mala deca. Da, smeju! Nismo sigurni odakle je to počelo, ali ne postoji razlog da ih ne date svojoj bebi. U stvari, one mogu pomoći u dobijanju vrlo vitalnih hranljivih materija u prvih nekoliko meseci kada beba jede čvrstu hranu, odnosno onda kada beba i ne jede mnogo.

Trebate da imate nekoliko stvari na umu:

Prepune su vlakana. Zato počnite sa laganim posipanjem, pa zatim postepeno povećavajte. Za bebe i malu decu, ako ih koristite kao dodatak hrani, količina za njih treba da iznosi maksimalno 1-2 kafene kašičice.

Možete ih prvo potopiti ili samleti. Neke studije pokazuju da mlevenje čia semenki omogućava vam da apsorbujete više hranljivih sastojaka, dok druge kažu da to nema nikakve veze. Dakle, na vama je. Mnogi roditelji su zabrinuti za sigurnost bebe kada samo pospu semenke preko nekog jela (ioako nema razloga za brigu), potapanje je način da ne razmišljaju o tome.

Čia je potpuno sigurna hrana za bebe i postoji već hiljadama godina. Kako biste bili apsolutno i potpuno sigurni, držite se toga da čiu posipate preko vlažnih stavri kao što su jogurt, ovsena kaša, puteri i slično, ili pecite sa njima.

Na kraju, vi ste roditelj i vi birate. Ukoliko vas davanje čia semenki čini anksioznim, nemojte ih davati bebi! Ali, ne postoji razlog da ih ne ponudite bebi, i da ih volite jer su prava super hrana, sa puno nutritivnih sastojaka upakovana u samo jednu kafenu kašićicu.