Raspored hranjenja za jednogodišnjake

Prelazak od bebe do todlera sa oko 12 meseci starosti može biti pun svakakvih pitanja i nedoumica. Jedna od najvećih koje čujemo od roditelja je kako treba da izgleda raspored hranjenja za dete staro godinu dana. Kako uključiti užine u dosadašnji raspored hranjenja, kako se prebaciti na drugo mleko, kako se odvići od flašice i još mnogo toga. Evo uzorka rasporeda za dete od godinu dana koji će, nadamo se, pomoći u uklanjanju neki nesigurnosti.

Rapored hranjenja jednogodišnjaka će izgledati drugačije za svaku porodicu. Obično ne volimo da dajemo bilo kakve rasporede, jer ono što funkcioniše za jednu porodicu ne mora da odgovara drugoj. Ali, isto tako znamo da prelazni period sa bebe na todlera može biti teško za shvatanje.

Usredsredite se na vreme između obroka

Kada se svede na to, doba dana zaista nije važno. Najveća stvar koja će vam pomoći da postavite raspored koji funkcioniše i za vas i za vaše dete jeste da razmislite o pravilu gde ćete hranu nuditi na svaka 2-3 sata.

Ovo, očigledno, nije zacementirano i nije nešto što odgovara za svu decu. Ali, cilj je da se stremi dobrom i kontinuiranom šablonu. Želudac kod naše dece nije previše veliki, tako da je nemoguće očekivati da će proći vreme između obroka bez bilo kakve užine. 

Kako san utiče na glad i obroke

Tokom prelaznog perioda od bebe do todlera, deca će uglavnom prelaziti sa dva spavanja tokom dana, na jedno. Ponekad se to desi i ranije, ali prosek je uglavnom između 15-18 meseci starosti kod većine dece. Može biti izazovno preći na dve užine dnevno ukoliko vaše dete još uvek spava dva puta dnevno.

Ukoliko je beba umorna, vrlo je verovatno da neće imati dobro iskustvo u toku hranjenja, kao što će to imati kada je odmorna. Nakon nekoliko puta eksperimentisanja sa tajmingom, dosta roditelja shvati da je dremka mnogo važnija od uguravanja još jedne užine. Zamislite taj period od 12-18 meseci kao stvarno prelazno vreme. Imajte jedan cilj na umu, da dete ima dve užine i jedno spavanje u toku dana. Ali, svako dete će u svoje vreme stići do toga. Samo pratite bebu i osluškujte njene nagoveštaje i nemojte biti nervozni zbog toga i misliti da je apsolutni imperativ uklopiti se u određeni broj obroka i spavanja u toku dana.

Raspored hranjenja

Opet, sve ovo je samo ideja. Neka vam služe kao vodilja, ideja, vreme prilagodite svojim potrebama.

Raspored hranjenja 1 godina

 Dojenje & Spavanje dva puta dnevno

7:00: Buđenje i dojenje

8:00: Doručak

10:00: Jutarnja užina

10:30: Jutarnje spavanje

12:30: Ručak

14:30: Popodnevna užina

15:00: Dojenje

15:30: Popodnevno spavanje

17:30: Večera

19:00: Dojenje i spavanje

 

Jednogodišnjak, raspored hranjenja

 Prebačen na kravlje i ostala mleka & Spavanje dva puta dnevno

7:00: Buđenje

7:30: Doručak i mleko

10:00: Jutarnja užina

10:30: Jutarnja dremka

12:30: Ručak i mleko

14:30: Popodnevna užina

15:00: Popodnevno spavanje

17:30: Večera i mleko

19:00: Spavanje

Jednogodišnjak, raspored hranjenja

 Dojenje & Spavanje jednom dnevno

7:00: Buđenje i dojenje

7:30: Doručak

10:00: Jutarnja užina

12:30: Ručak

13:00: Dojenje

13:30: Popodnevno spavanje

15:30: Popodnevna užina

17:30: Večera

19:00: Dojenje i spavanje

Jednogodišnjak, raspored hranjenja

Prebacio se na kravlje ili drugo mleko & Spavanje jednom dnevno

7:00: Buđenje

7:30: Doručak i mleko

10:00: Jutarnja užina

12:30: Ručak i mleko

13:30: Popodnevna dremka

15:30: Popodnevna užina

17:30: Večera i mleko

19:00: Krevet

Zaključak

Rasporedi hranjenja vam mogu pomoći da pojasnite šta bi moglo da odgovara za vašu porodicu. Ali, ne možemo dovoljno naglasiti važnost praćenja nagoveštaja vaše bebe i postepenog preduzimanja stvari kako biste shvatili šta je to što im odgovara. Mnoge bebe nisu zainteresovane za užinu u 12. mesecu. Ili im treba duže da se odviknu od flašice. Bez obzira na vaš konkretan slučaj, uzmite ove opšte ciljeve i ne stresirajte se ukoliko vaš dan ne izgleda ovako.