Uvođenje čvrste hrane vašoj bebi je važan korak u njenom razvoju. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), preporučuje se da deca budu dojena isključivo i najmanje šest meseci, iako će kod neke dece uvođenje čvrste hrane početi ranije. Evo nekoliko ključnih tačaka o uvodjenju cvrste hrane:

  1. Pravo vreme za početak: SZO preporučuje uvođenje čvrste hrane sa 6 meseci. Dosta pedijatara i dalje preporučuje uvođenje čvrste hrane sa 4 meseca. Uvek se posavetujte sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.
  2. Bezbedne namirnice: Počnite sa bezbednim namirnicama kao što su žitarice, voće i povrće. Novija istraživanja pokazuju da je najbolje već sa 6 meseci početi uvođenje glutena i mesa.
  3. Postepeno uvođenje: Uvođenje novih namirnica treba da bude postepeno. Počnite sa jednom namirnicom i pratite reakciju vaše bebe. Nakon toga, postepeno dodajte druge namirnice.
  4. Raznovrsnost: Uključite raznovrsne namirnice kako bi vaša beba dobila sve potrebne hranljive sastojke.
  5. Pravilna priprema: Pirei, kašice i drugi obroci trebaju biti dobro skuvani i izmiksani kako bi bili lako probavljivi.

Zapamtite da svaka beba je jedinstvena, pa je važno pratiti njene potrebe i reakcije na hranu. Uvek se posavetujte sa pedijatrom kako biste osigurali da vaša beba dobija pravilnu ishranu.