1. Dojiti na zahtev deteta ili po rasporedu?

Preporuka je da se dete doji na zahtev jer često dojenje stimuliše proizvodnju mleka. Ono funkcioniše po principu ponude i potražnje. Kako će se povećavati laktacija, to će se intervali između dojenja prvo noću, a potom i danju, polako povećavati.

2. Kako proceniti imam li dovoljno mleka i napreduje li dete dovoljno?

Detetov rast i dobitak na telesnoj masi najbolji su pokazatelj adekvatne količine mleka. U početku dojite 8-12 puta dnevno kroz 24 sata, pratite broj mokrih pelena koji bi trebao biti oko 6 dnevno nakon prve nedelje života. U prvom tromjesečju mesečni prirast na težini je prosečno oko 750g, a nedeljni 175g, ali raspon očekivanog nedeljnog prirasta se kreće od 120g do 240g. Zamolite pedijatra da Vam izmeri dete jednom nedeljno kako bi mogli pratiti dinamiku dobijanja na težini. Vaganje na dnevnoj bazi ili nakon svakog obroka ne preporučujemo.

3. Kako prepoznati rane znakove gladi novorođenčeta?

Rani znakovi gladi prepoznaju se po mimici sisanja, okretanju glavice na stranu i refleksu hvatanja usnama, sisanju šaka, brzim pomeranjem oka ispod kapaka što upućuje na plitak san. Plač je kasni znak gladi i tada je dojenče već teže umiriti i podojiti.

4. Šta učiniti kod bolnih i napuklih bradavica?

One su po pravilu posledica pogrešne tehnike dojenja. Nastaju zbog pogrešnog zahvatanja dojke u smislu da dete hvata samu bradavicu bez areole. Može biti posedica i pogrešnog odvajanja sa dojke, nepravilnog korišćenja pumpica, neadekvatnog grudnjaka, korišćenja sapuna i drugih sredstava koja isušuju.

Pre svega revidirajte položaj i tehniku dojenja, dojenje započnite na manje bolnoj dojci, nakon dojenja na dojku nanesite manju količinu lanolina.

5. Upala dojke (mastitis) i dojenje

Simptomi mastitisa su bolna i osetljiva dojka, povećana telesna temperatura, poremećaj opšteg stanja, iscrpljenost, groznica, bolovi u mišićima, mučnina. To je stanje koje zahteva odmah konsultaciju s lekarom. NE PREKIDAJTE DA DOJITE DETE, dojite što češće. Lekar će prepisati terapiju, a Vi ćete pomoći sebi tako što čete prvo da  pokušate da dojite na upaljenoj dojci, a ukoliko to predstavlja veliku bol, dojite na zdravoj dojci, a bolesnu izmlazavajte. Povećajte unos tečnosti, nežno masirajte dojku, odmarajte. Infekcija ne ugrožava Vaše dete.

6. Dojenje i leto, kupanje u hladnom moru, bazenu, ronjenje, korišćenje zaštitnih krema za sunce

Leti, na plaži, putovanjima, tokom boravka van kuće, sva praktičnost dojenja dolazi do punog izražaja. Često savetujemo majke da odlože početak dohrane do povratka s letovanja. Važno je znati da dojenče leti sisa češće i kraće. Dok se isključivo doji, ne treba mu se dodavati nikakvu tečnost. Preporučujemo da majka poveća svoj unos vode, nezaslađenih biljnih čajeva ili sveže ceđenih sokova. Dojilja se može kupati u bazenu, ali preporučujemo da ispere tragove hlora sa dojke pre podoja, može plivati u hladnom moru i to neće imati negativan upliv na količinu mleka. Može vežbati i intenzivno plivati, ali preporučijemo da se to radi nakon podoja kako bi njoj bilo ugodnije, a dojenče neće osetiti promenu u ukusu mleka. Ronjenje s bocama se takođe ne zabranjuje jer je količina kiseonika koji se oslobodi u majčinom mleku zanemarljivo mala.

Korišćenje zaštitnih krema za sunčanje dozvoljeno je za dojilje, ali je ograničeno za dojenčad prvih šest meseci.

7. Dojenje i estetika dojki

Veličina, oblik i čvrstoća dojki zavise od razmere glanduralnog, vezivnog i masnog tkiva. Sve navedeno genetski je određeno i samo dojenje nema nikakvog neželjenog uticaja na izgled dojke. Problem može biti jedino u prekomernom dobijanju na kilaži u toku trudnoće pa ga svakako treba izbeći.

8. Treba li se dojenče buditi zbog podoja?

U novorođenačkoj dobi, kod dece rođene pre vremena ili rođene s malom porođajnom težinom u početku preporučujemo buđenje deteta svaka tri sata. Kod veće djece koja lepo napreduju preporučujemo da ih dojite na zahtev.

9. Je li podoj koji traje samo par minuta dovoljan da dete pojede  potrebnu količinu mleka?

Ima dece koja se vrlo brzo zasite pa im podoj traje oko pet minuta ili čak i manje. Ukoliko lepo napreduju, imaju adekvatan broj mokrih pelena, zadovoljno zaspu posle podoja, ne treba ih na silu buditi i forsirati dojenje. Kod prevremeno rođene dece, dece koja sporo i lenjo sisaju i brzo zaspu, treba ih tokom podoja stimulisati na duže sisanje.

10. Dojenje i pojava prve menstruacije nakon porođaja

Pojava prve menstruacije nakon porođaja može rezultirati prolaznim poteškoćama dojenja u vidu nemira na dojci i odbijanja dojenja. Najčešće se spominje smanjenje količine mleka ili promena ukusa mleka kao razlog, ali važno je znati da treba normalno nastaviti dojenje.Treba ponuditi dojenčetu dojku češće, ako je jako nemirno, dati mu je u snu. Problemi su kratkotrajni i za dan-dva po pravilu nestaju.