Nove mame često istražuju prednosti i nedostatke dojenja pre nego što odluče kako hraniti svoju bebu. Uz savete i iskustva drugih majki, najčešći odgovori mogu se pronaći na internetu, gde mogu pronaći sve vrste informacija i iskustava onih koji su patili od dojenja, kao i onih kojima je dojenje bilo lako i bezbolno.

Iako zdravstveni stručnjaci zagovaraju dojenje, to ne važi uvek za sve mame. Jedan od razloga zašto žene prestaju ili čak ne žele da pokušaju da doje zasnovan je na strahovima i zabludama o dojenju.

A upravo te zablude ženama otežavaju odlučivanje o dojenju.

  • Ograničena ishrana – Žene često pronalaze čitav spisak stvari koje ne bi trebalo da jedu tokom dojenja, poput začinjene hrane, jer može uzorkovati gasove i zatvor. Međutim, ako je majka tokom trudnoće redovno konzumirala neku hranu, ponekad je može pojesti, posebno ako primeti da to ne utiče na bebu.
  • Bol je normalan – bilo da se radi o bolovima u bradavicama ili po celoj dojci, morate znati da bol nije normalan. Kada prvi put počnete dojiti, sigurno ćete osjetiti bol, ali nakon nekoliko dana bol prestaje. Dugotrajni bol može biti znak infekcije, pa se morate obratiti lekaru.
  • Otečene grudi su dobar znak – otečene grudi nisu znak zdravih grudi. Oticanje može značiti da mleko ne teče dobro, a produžena blokada dovodi do upale i infekcije.
    Počnite sa suplementacijom što je pre moguće – jedno od najvećih zabluda je da bi nakon nekog vremena trebalo zameniti majčino mleko. Mleko sadrži sve što je potrebno vašoj bebi, posebno tokom prvih 6 meseci života, tako da nije potrebna dodatna hrana ili adaptirano veštačko meso.
  • Dojilje manje spavaju – ako imate novorođenče, sigurno nećete dugo spavati, a nijedno istraživanje nije pokazalo da dojilje spavaju kraće od žena koje hrane svoju bebu bočicom. Možete se naspavati ako imate pomoć, nekoga da nahrani vašu bebu preko noći, ali to nema nikakve veze sa dojenjem.
  • Bebe odbijaju dojiti ako ih hranite flašicom – dojene bebe mogu preferirati jednu ili drugu bradavicu, pa sisaju više jednu dojku. Ako naizmenično dajete bočicu, a zatim dojite, beba može imati poteškoća sa jednom od ove dve metode, ali ako redovno dojite, beba nikada neće zameniti dojenje bočicom.
  • Žene koje doje ne mogu zatrudneti – iako se vaše telo i vaši hormoni još oporavljaju od porođaja, pa može doći do haosa, to ne znači da ne možete zatrudneti. Oprez.
  • Novorođenče treba dojiti prema rasporedu – veoma je važno da se beba udeblja u prvih nekoliko nedelja i da ga redovno dojite. Međutim, kada dete počinje da se razvija, nije pravilo da ga treba buditi, naročito noću, kako bi se nahranilo. Beba može spavati više od 3 sata, pa ga možete hraniti nakon buđenja.

Izmlazavanje otkriva da vam nedostaje mleka – ako ne ispustite istu količinu kao na početku, to ne mora da znači da vam nedostaje mleka. Telo se prilagođava potrebama i navikama bebe, pa količina mleka može da varira.

Svi znaju da je majčino mleko najzdraviji i najbolji izbor za bebe, tako da sigurno nećete pogrešiti ako odlučite da dojite. Ako imate mleko, a beba ne želi da doji, dojite ga i hranite ga flašicom. Ali ako postoje neki problemi zbog kojih ne možete dojiti, ne brinite, lekari i medicinske sestre će se pobrinuti da vaša beba normalno raste i raste.