Ishrana deteta je veoma važna, pa mnogi roditelji redovno brinu o tome koliko i šta njihovo dete jede. Do prve godine života većina dece doji ili koristi dijetetske suplemente u obliku zamena za mleko, a počinju i prve kašice. Ono što može biti izazov roditeljima je kada dete napuni 18 do 24 meseca.

Između 18 i 24 meseca dete je izuzetno napredno. Zubi su skoro svi na broju, vid je oštriji, a mozak bolje radi. Sada može da se povuče. Uživa, ne samo u društvu roditelja i porodice, već i u društvu druge dece. Obratite pažnju na neofobiju, koja se može pojaviti oko 2 godine starosti.

Bebe imaju urođenu sklonost ka određenom ukusu i ne vole druge. Odojčad preferira hranu slatkog ukusa i odbacuje hranu gorkog ukusa, poput nekog povrća. Ovo se može posmatrati kao evolucijski mehanizam, jer je u prošlosti sladak ukus ukazivao na izvor energije (kalorije), dok je gorak ukus ukazivao na hranu koja je potencijalno otrovna. Neki naučnici pretpostavljaju da deca počinju da prihvataju gorak ukus u dobi od 14 – 180 dana.

Nevoljnost da se proba nova hrana – neofobija
Kako deca odrastaju, mogu odbiti hranu i postati izbirljivi u pogledu određene hrane. Nevoljnost da se proba nova hrana naziva se neofobija. Oko 2 godine postoji veća mogućnost neofobije. Kategorija hrane koju dete obično odbija je povrće, što lako može dovesti do smanjenja unosa hranljivih materija. Ovo je izazov za mnoge roditelje i oni reaguju na različite načine. Neki daju svojoj deci ono što žele da ih smire, drugi prestaju da daju deci vrlo ukusnu hranu, insistiraju na voću i povrću, nagrađuju decu nakon što jedu hranu bogatu hranljivim materijama ili ne rade ništa od navedenog.

Trebalo bi da naviknete dete da isprobava raznovrsnu hranu. Vežbanje nepca sa raznim novim ukusima smanjiće rizik od razvoja neofobije. Bogati meniji i mnoštvo recepata vaši su aduti protiv ove pojave.

Deca od 1 do 3 godine prolaze kroz intenzivne promene u rastu i razvoju. U dobi od 18 do 24 meseca, znaju da koriste pribor za jelo i samostalno jedu. Dete zna kako da drži nož, viljušku i pravilno uzima hranu. Uskoro će moći da drži čašu u jednoj ruci. Iz dana u dan postaju sve nezavisniji.

  • potrebno im je čak 4-5 puta više hranljivih materija nego vama odrasloj osobi
  • u prve 3 godine života rastu više nego ikada u životu,
  • u prve 2 godine dostižu polovinu svoje visine u odraslom dobu
  • do treće godine razvili su sve zube
  • postaju stručnjaci za nove reči i rečenice
  • uče da samostalno jedu kašikom i viljuškom
  • razvijaju sklonosti prema ukusima, ali i postaju izbirljivi
  • počinju da govore „NE“
  • troše znatno više energije – u fizičkoj aktivnosti i savladavanju svih prepreka dok istražuju svet oko sebe.

Iz svih ovih razloga, ishrana u ovom dobu mora zadovoljiti sve dnevne potrebe organizma kako bi se dete pravilno razvijalo i raslo!

Mleko, kao najvažniji izvor kalcijuma, proteina velike vrednosti i većine vitamina, i dalje ostaje jedna od najvažnijih namirnica, a detetu u ovom uzrastu potrebno je oko 500 ml mleka ili mlečnih proizvoda dnevno.

Ali svakako razmislite o dodatku ishrani jer kravlje mleko, iako dragocena namirnica, sadrži previše proteina i određene minerale koji mogu opteretiti nezrele bubrege deteta. I funkciju vida, premalo gvožđa, što može dovesti do anemije, što može usporiti rast i razvoj deteta, ali i premalo vitamina, neophodnih za rast i razvoj.