Nove mame često istražuju prednosti i nedostatke dojenja pre nego što odluče kako da hrane svoju bebu. Uz savete i iskustva drugih majki, najčešći odgovori mogu se naći na internetu, gde mogu da pronađu svakakve informacije i iskustva onih kojima je dojenje bilo bolno, kao i onih kojima je dojenje bilo lako i bezbolno.

Iako zdravstveni stručnjaci zagovaraju dojenje, to nije uvek slučaj za sve mame. Jedan od razloga zašto žene prestaju ili ne žele ni da pokušaju sa dojenjem zasniva se na strahovima i zabludama o dojenju.

I upravo te zablude otežavaju ženama da se odluče za dojenje.

  • Ograničena ishrana – Žene često pronađu čitav spisak stvari koje ne bi trebalo da jedu dok doje, kao što je začinjena hrana, jer može da izazove gasove i zatvor. Međutim, ako je majka tokom trudnoće redovno konzumirala neku hranu, ponekad može da je pojede, posebno ako primeti da to ne utiče na bebu.
  • Bol je normalna – bilo da je u pitanju bol u bradavicama ili u celoj dojci, morate znati da bol nije normalan. Kada prvi put počnete da dojite, sigurno ćete osetiti bol, ali posle nekoliko dana bol prestaje. Produženi bol može biti znak infekcije, pa se obratite lekaru.
  • Natečene grudi su dobar znak – natečene dojke nisu znak zdravih grudi. Otok može značiti da mleko ne teče dobro, a produžena blokada dovodi do upale i infekcije.
  • Počnite sa suplementacijom što je pre moguće – jedna od najvećih zabluda je da nakon nekog vremena treba zameniti majčino mleko. Mleko sadrži sve što je vašoj bebi potrebno, posebno tokom prvih 6 meseci života, tako da nije potrebna suplementacija ili veštačko mleko.
  • Majke koje doje spavaju manje – ako imate novorođenče, sigurno nećete dugo spavati, a nijedno istraživanje nije dokazalo da dojilje spavaju kraće od žena koje doje svoju bebu na flašicu. Možete da se naspavate ako imate pomoć, nekoga ko će nahraniti vašu bebu tokom noći, ali to nije vezano za dojenje.
  • Bebe odbijaju dojke ako ih hranite na flašicu – dojene bebe mogu preferirati jednu ili drugu bradavicu, tako da više sisaju jednu dojku. Ako naizmenično i dohranjujete, a zatim dojite, onda beba može razviti poteškoće sa jednom od ova dva metoda, ali ako dojite redovno, beba nikada neće zameniti dojenje flašicom.
  • Žene koje doje ne mogu da zatrudne – iako se vaše telo i hormoni još uvek oporavljaju od porođaja, pa može doći do haosa, to ne znači da ne možete da zatrudnite. Oprez.
  • Novorođenče treba dojiti po rasporedu – veoma je važno da beba dobije na težini u prvih nekoliko nedelja i da ga redovno dojite. Međutim, kada dete počne da se razvija, nije pravilo da ga treba buditi, posebno noću, da bi se nahranilo. Dete može da spava više od 3 sata, tako da ga možete hraniti nakon buđenja.
  • Izmlazavanje otkriva da vam nedostaje mleka – ako ne izmlazavate istu količinu kao na početku, to ne mora da znači da vam nedostaje mleka. Telo se prilagođava potrebama i navikama bebe, pa količina mleka može da varira.

Svi znaju da je majčino mleko najzdraviji i najbolji izbor za bebe, tako da sigurno nećete pogrešiti ako se odlučite za dojenje. Ako imate mleko, a beba ne želi da doji, dojite je i hranite je kroz flašicu. Ali ako postoje neki problemi zbog kojih ne možete da dojite, ne brinite, lekari i medicinske sestre će se pobrinuti da vaša beba normalno raste i razvija se.