Koje namirnice su se u vašem slučaju pokazale najboljim rešenjem?

Iako leto nudi obilje voća i povrća, prema brojnim iskustvima, ono nije idealno vreme za početak dohrane. Dohranu leti mogu omesti vrućina, pojačana žeđ te promena okoline i rutine zbog odlaska na godišnji odmor. Bebi je to sve ponekad previše, pa se ne treba brinuti ako ne ide sve odmah onako kako ste planirali.
 

Započnite namirnicom tipičnom za podneblje

 
Ako je bebi vreme za uvođenje dohrane, važno je da joj ponudite hranu koja joj je potrebna. Iako su se pravila dohrane kroz godine menjala, pa se nekad „moralo” započeti voćem, zatim kasnije žitaricama, da bi usledilo uputstvo da se počinje povrćem.
 
Novo pravilo je da pravila nema. Treba započeti namirnicom tipičnom za podneblje u kojem živite i koju će dete i kasnije jesti.
 
Letnje namirnice idealne su za pripremu raznolikih i ukusnih kašica. Stoga je dobro za doručak detetu starijem od šest meseci ponuditi mlečno-žitnu kašicu obogaćenu sezonskim voćem (npr. pirinčane pahuljice sa šljivama). Za ručak je idealna kombinacija ribe i sezonskog povrća s dodatkom maslinovog ulja ili kombinacija mahunarki i žitarica. Za večeru se može kombinovati belo meso i povrće.
 
Izvor: Pixabay
 
„Najbolji međuobroci biće sveže sočno voće, poput trešanja, dinje, breskve ili nektarine, kajsije ili lubenice, u zavisnosti od starosti deteta. Započinjanjem ili sprovođenjem dohrane u letnim mesecima primetićete da dete instinktivno bolje prihvata ono što se često naziva ’lakšom prehranom’, odnosno namirnice bogate vodom i mineralima, koji se tokom vrućih dana pojačano gube znojenjem”, kaže nutricionistkinja Karmen Matković Melki.
 
Uz dojenje bebi se može dati voda ili čaj koji moraju biti sobne temperature, nikako hladni, da ne izazovu temperaturni šok i bolove u stomaku.
 
Novije smernice pomeraju ograničenja u davanju ribe, pa se tako bela riba (oslić, škarpina) i pastrmka mogu davati već od sedam meseci, a mesec dana kasnije uvodi se i plava riba. So i šećer, savetuju lekari i nutricionisti, suvišni su tokom prve godine života.
 
Izvor: Pixabay
 
Potpuno suprotno je sa ostalim začinima. Mogu se uvoditi polako već od sedam–osam meseci. Začinsko bilje ima lekovita, protivupalna i antibiotska svojstva, pa bebama u hranu možete dodavati peršun, majčinu dušicu, origano, ruzmarin, cimet, bosiljak… Već sa šest meseci bebe su spremne da probaju i jabuke, banane, kajsije, trešnje, breskve, šljive i borovnice.
 
Od povrća, prvi su na redu tikvica, šargarepa i krompir. Majčino ili adaptirano mleko, u koje se dodaju voće i povrće, ne sme biti vruće jer vitamini tako gube svoja hranjiva svojstva. Ipak, ako niste u mogućnosti nabaviti neprskanu hranu, dobro ju je lagano prokuvati.