U prvih nekoliko meseci života sa bebama se stvarno svašta događa. Njihov rast i razvoj toliko je brz da roditelji često nisu ni svesni šta se sve dogodilo i šta je možda trebalo uraditi da bi svojoj bebici pružili baš ono najbolje što joj treba u tom procesu razvoja. 

Kako bi roditelji razumeli što bebe trebaju, iz American Pediatrics Academy, među ostalom, daju niz preporuka za hranu koja osigurava zdrav razvoj mozga u prvih 1.000 dana njihovog života.

Dakle, i kad je o ishrani reč, prve tri godine života su  jako  važne, a dok prvih šest meseci bebe žive na majčinom ili adaptiranom mleku, odakle dobijaju sve što im je potrebno, nakon tog perioda postaje jako važno što će deca jesti. Zato što je neophodno da iz hrane dobiju dovoljno proteina, cinka, gvžđa, folne kiseline i drugih vitamina, dok su polinezasićene masne kiseline od još veće važnosti, jer su krucijalne za zdrav razvoj mozga. “Ishrana kojoj nedostaju ti hranjivi sastojci  može dovesti do doživotnih problema u funkciji mozga”, napominju stručnjaci.

Dr. Sarah Jane Schwarzenberg,  profesor pedijatrije na  Univerzitetu u Minnesoti,  ponovno naglašava da s početkom uvođenja dohrane čvrstom hranom, bebama  uz mleko treba dodatni izvori , posebno gvožđa i cinka. U tom  pogledu su  mesne kašice kao i obrok na bazi žitarica, dobar prirodan izvor i jednog i drugog, ali na tome ne sme stati.  Zato što bebama, pogotovo u razdoblju kad mozak najbrže sazreva (od prve do druge godine),  prvenstveno treba raznovrsna hrana.

To znači da bi bebe u tom uzrastu  trebalo da jedu što raznovrsnije – od mesa, voća, povrća, žitarica, svih vrsta i oblika, i to je u stvari najbolji savet koji se može dati roditeljima beba, odnosno dece do tri godine, naravno i kasnije.

Ipak, odojčad zaista jesu u najranjivijoj grupi  kojoj više od svega treba raznovrstan izbor, što je uopšteno  bolji savet od onog da bebama treba više ili manje određenih vrsta namirnica. Čak i kad pričamo o namirnicama koje svrstavamo u takozvanu superhranu, jer nijedna samostalna namirnica ne može ponuditi toliko širok spektar nutrijenata od ishrane bazirane na raznovrsnom izboru.

Istraživanja  pokazuju koliko je rana ishrana važna za izgradnju zdravog mozga, a nažalost, “ako propustite priliku da svojoj bebi ponudite najbolje u tih prvih 1.000 dana, ne postoji način da to kasnije nadoknadite”, naglasila je dr. Sarah Jane Schwarzenberg.

Zato, jedini savet koji možemo pružiti roditeljima malih beba je to da od prvog dana dohrane uvedete i nastavite uvoditi što više različitih namirnica.

“Znamo da mnoge mame vole kuvati deci ono što ona najviše vole, ali to nije dobar način, ako im želite osigurati što više važnih nutrijenata i, naravno, što kvalitetniji razvoj”, naglasila je za kraj.

Index