Med

Med može da prouzrokuje botulizam, ozbiljnu bolest, ukoliko se prerano uvede u bebinu ishranu. Nemojte davati med bebi mlađoj od godinu dana.

Sirovo ili povrće koje nije iseckano

Povrće kao što su šargarepe, celer ili pasulj bi trebali uvek da se prokuvaju kako biste ih omekšali. Postarajte se da je hrana dovoljno mekana, i  da nema većih delova koji mogu da prouzrokuju gušenje.

Ovo pravilo se naravno menja onda kada beba ima dovoljno zuba kako bi pravilno žvakala. Voće kao što je banana, grožđe, papaja, mango i slično bi trebalo da se prikladno isecka (na male zalogaje) pre nego što se ponude bebi.

Kravlje mleko ili sojino mleko

Kravlje mleko sadrži proteine koje vaša beba ne može da svari u prvoj godini života. Ova vrsta mleka sadrži minerale koji mogu da oštete bebine bubrege. Majčino mleko ili formula bi trebala da bude primarna tečnost u prvoj godini života, zajedno sa vodom koja se uvodi po preporuci pedijatra.

Puter od kikirikija (ili bilo koji puteri od orašastog voća)

Puter od kikirikija je previše lepljiv da bi bio siguran za bebu. Ovakvu teksturu hrane beba ne može lepo da proguta i može da prouzrokuje gušenje. Ukoliko ipak želite da ovu namirnicu ponudite bebi, postarajte se da puter u jako tankom sloju premažete preko hleba ili krekera. Takođe ga možete razrediti sa kašicom od jabuke.

Ali, pogledi na puter od kikirija se menjaju. Sada je preporuka da se male količine ovakve hrane mogu uvesti u bebinu ishranu već sa 6 meseci starosti, jer su najnovija istraživanja pokazala da što ranije uvođenje alergenske hrane može smanjiti verovatnoću od alergije. U svakom slučaju, najbolje je da se posavetujte sa bebinim pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u njenu ishranu.

Semenke

Lubenica, breskve, šljive i trešnje i višnje imaju male semenke koje moraju da se uklone pre nego što ih ponudite bebi. Suncokret ili bundevine semenke su previše sitne da bi izazvale gušenje, ali mogu da se zaglave u detetovim disajnim putevima i tako predstave rizik od infekcije.

Kofein

Sokovi, ledeni čajevi ili bilo koja druga pića koja sadrže kofein bi trebalo izbeći. Detetov želudac nije dobro razvijen da bi se izborio sa kofeinom. Plus, nemirna beba, koja je preumorna od kofeina u svom organizmu nije baš lepa slika.

Nepasterizovani sirevi

Sirevi koji nisu pasterizovani bi trebali da se izbegavaju dok se imunološki sistem još uvek razvija. Većina sireva dostupnih u prodavnicama je pasterizovana, ali uvek proveravajte etikete kako biste bili sigurni. Nepasterizovani sirevi mogu sadržati štetne bakterije (salmonela, ešerihija koli i listerija). Dakle, u ovom slučaju domaći sirevi nikako nisu pravi izbor za vašu bebu.

Sokovi

U redu je da se sokovi uvedu u bebinu ishranu između 6-12 meseci, ali stručnjaci preporučuju najviše 100ml. Ne samo da mogu da prouzrokuju dijareju, već ni sav taj šećer iz njih nije dobar za zubiće koji rastu. Imajte na umu da su prirodni, ceđeni voćni sokovi u redu… Govorimo o sokovima koji imaju tonu dodatog šećera u sebi.

Za mame koje doje… Sokovi mogu da prouzrokuju da beba ne želi više da sisa, da ih jednostavno ostavi bez apetita. Tako da je naš savet da sačekate bebinih godinu dana kako biste uveli sokove u njenu ishranu (samo domaće sokove).