Neki mediji preneli su ranije danas vest da će danas ili sutra na teritoriji Beograda biti proglašena epidemija malih boginja. Međutim, kako saznajemo, u ovom trenutku Gradski zavod je obavestio „Batut“ o slučajevima obolevanja od malih boginja, a „Batut“ po proceduri nakon dobijene dokumentacije registruje epidemiju.

Nakon toga i procene celokupne situacije epidemiju proglašava Ministarstvo zdravlja. 

Prema aktuelnim podacima, u Srbiji su registrovana 64 slučaja obolevanja od malih boginja. Najmlađa među obolelima je beba od tri meseca, najstrija osoba ima 48 godina. U Beogradu je obolelo četvoro, dvoje mlađe od pet godina, a dvoje je starije od 20. U preko 90 odsto zaraženih je nevakcinisano ili nepotpuno vakcinisano. 

Treba napomenuti da su male boginje, „morbile“, izuzetno zarazne i s dugim periodom inkubacije, te da ih samo jedna zaražena osoba može preneti mnogima s kojima je bila u kontaktu, zbog čega se s velikom pažnjom prati ceo ovaj slučaj. 

Blic je ranije pisao da će u Beogradu biti proglašena epidemija malih boginja danas, a agencija Beta je takođe javila da se to može očekivati danas, ili najkasnije sutra.

[wpdevart_like_box profile_id=“hranazabebeCom“ connections=“show“ width=“500″ height=“250″ header=“small“ cover_photo=“show“ locale=“en_US“]

b92