Jednom kada vi i vaša beba postanete vešti u dojenju, moći ćete da dojite dok razgovarate telefonom, čitate knjigu, nadgledate svoju drugu decu ili šetate. Za sada je ipak najbolje započeti sa najmanje odvraćanja pažnje. Većina novih majki prvo pokušaju da doje sedeći u bolničkom krevegtu, a bebu podupru jastukom u krilu i drže ih u naručju. Ako odaberete ovaj položaj, podignite glavu kreveta što je više moguće i stavite jastuke iza sebe dok vam ne bude udobno kod leđa. Stavite bebu na jastuk u krilu (ovo je posebno dobra ideja ako ste imale carski rez), tako da bebi glava bude u ravni sa vašim grudima. Možete staviti jastuke i sa strane kako biste odmarale ruke, kako se ne biste umorile usred hranjenja. Kod kuće vam može biti korisna fotelja. Ako dojite dok sedite na stolici, budite sigurni da imate čvrstu podršku za ruke i leđa i da nije preniska ili visoka. Jastuk ili dva koja su zaglavljena iza vaših leđa mogu učiniti da dojenje u stolici bude udobnije, kao i neku manju stolicu za vaše noge.

Bez obzira da li sedite u krevetu ili ste se smestili u fotelji, leđa držite uspravna, ali opuštena dok dojku prinosite bebi. Vašoj bebi će biti teže da se priljubi ako se nagnete napred ili nazad, jer to menja ugao pod kojim beba “prima” dojku. Ukoliko su vam grudi velike, možda ćete morati da stavite naotani peškir ili pokrivač ispod dojki da bi bebina usta bila pod pravim uglom sa bradavicom, pored toga što grudi pridržavate rukom.

Nakon što ste pravilno postavljeni, možete držati bebu na više načina. Dok vežbate dojenje pre izlaska iz bolnice, pokušajte sa nekoliko položaja (i za bebu i za sebe) i zamolite medicinsku sestru ili stručnjaka za dojenje da provere vašu tehniku. Upotreba više položaja može pomoći u sprečavanju bolova bradavica i začepljenja mlečnih kanala, jer različiti položaji efikasnije isušuju različita područja dojke. Neke pozicije takođe rade bolje od drugih u određenim okolnostima; na primer, ležeći položaj je lep kada spavate.