Prvi zub vaše bebe će se verovatno pojaviti posle šest meseci starosti, mada se neke bebe rađaju sa jednim ili više zuba, dok kod drugih beba zubi se ne pojave do 1. rođendana. Mnoge majke odluče da je vreme za prestanak dojenja onda kada primete prvi zubić kod svoje bebe.  Obično je to zato što je beba na kraju dojenja jednom gricnula dojku ili zato što se majka plaši da će je beba ugristi. Ipak, mnoge bebe koje imaju zube (ili one kojima izbijaju zubi) nikada ne ugrizu tokom dojenja.

Da li ste znali: Aktivno dojena beba neće ugristi zato što joj jezik prekriva donje zube. Dok bebe koje počnu da vuku bradavicu zubima mogu da se nauče da to prestanu da rade. Pokušajte da vas ovaj manji izazov ne sputava dojenje.

Kako da sprečite bebu koja sisa od ugriza

Ukoliko je vašoj bebi porastao zub i brinete se da vas može ujesti na kraju dojenja: Budite spremni da prstom prekinete sisanje i uklonite bradavicu čim prestane sisanje (i pre nego što počne da se igra sa njom).

Ukoliko vas je ujela: Čvrsto recite ne i sklonite je sa grudi. Previše ljutnje i negodovanja  mogu bebu zaintresovati da ponovi eksperiment. Jednom kada shvati da griženje znači da ne može više da dobije dojku, naučiće da obuzda svoj refleks.

Kako sprečiti cirkularni karijes?

Nakon što zubi vaše bebe krenu da izlaze, imajte u vidu da su nekad čak i dojene bebe podložne cirkularnom karijesu. Problem najčešće nastaje kada se dete uspavljuje sa flašicom u kojoj se nalazi mleko, sok, zaslađena voda i sl. Dok dete spava, šećer iz tečnosti se taloži (najviše na prednjim, gornjim zubima). Bakterije koji se normalno nalaze u ustima svakog deteta pretvaraju šećer u kiselinu koja dovodi do razvoja karijesa. Ovaj zubni kvar je vrlo karakterističnog izgleda i vide se, najčešće, kao tamne mrlje na svim prednjm zubima.

Istraživanja pokazuju da humano mleko samo po sebi ne promoviše karijes. Ali dojenačka deca koja sisaju dok se ne uspavaju, sa mlekom koje nisu progutali u ustima, takođe su podložni narušavanju zubne gleđi. Nakon prve godine starosti, mališani koji  piju zaslađenu tečnost iz flašice ili sisaju i jedu hranu sa puno šećera i ugljenih hidrata. Neka vam uđe u naviku da sklanjate dojku iz bebinih usta ona kada zaspe.

Saveti za promociju zdravlja zuba od samog početka

Vaš pedijatar će pregledati zube vaše bebe kao deo kontrolnih poseta tokom prve godine bebinog života.

Da biste stimulisali zdrave desni i dobru higijenu usta: prebrišite desni bebe barem jednom dnevno, počev od rođenja, čak i pre nego što prvi zubić izbije. 

Nakon izbijanja zuba: Brisanje desni i zuba komadom gaze ili vlažnom krpom nakon hranjenja i pre spavanja pomoći će u održavanju dobre oralne higijene. 

Kada počnete da koriste četkicu: Počnite sa upotrebom paste za zube u veličini zrna pirinča i mekane četkice za zube prikladne uzrastu deteta, dva puta dnevno. Fluor je važan za zaštitu dečijih zuba od karijesa. Vaš pedijater ili stomatolog vas može usmeriti oko optimalne količine fluorida za vaše dete. Vžno je koristiti pastu za zube sa fluorom u odgovarajućoj količini za starosnu dob, piti vodu sa fluoridom (večina vode iz česme)  i da po potrebi stomatolog ili stomatlog daju fluoridni lek po potrebi.

Pokušajte da odvedete svoju bebu kod zubara do prve godine, kako biste uspostavili vezu sa stomatologom koji će odžavati usta vaše beb zdravim.