Jedan od najznačajnijih dečijih pesnika u Srba Jovan Jovanović Zmaj, na čijim su stihovima stasavale naše najproduktivnije i najbolje generacije, po zanimanju bio je lekar, a tokom celog svog života bavio se uređivanjem i izdavanjem književnih i političkih časopisa.

Teško da se može naći dete koje nije odrastalo uz pesme i priče Jovana Jovanovića. A kako je postao čika Zmaj takođe je priča za sebe. Veliki značaj kod Jovanovića nosila je Majska skupština održana 1. i 3. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima, koja će imati dalekosežne posledice. U njenu čast Jovan Jovanović je pored svog imena uvek dopisivao 3. maj, a jednom prilikom je zaboravio da stavi tačku posle brojke, pa je postao „zmaj“. Tako je omiljeni srpski dečji pisac dobio i svoj najprepoznatljiviji nadimak, po kojem ga i danas ljudi zovu. Čika Jovi se nadimak toliko dopao da je 1864. godine odlučio da pokrene satirični list Zmaj.

Stihovi čika Jove najbolji su prvi koraci u otkrivanju sveta, jer deca kroz pesme otkrivaju šta je dobro i lepo. Zabavna i poučna, lepršava i svevremena, poezija Jovana Jovanovića neizbežni je dodatak svačijem odrastanju i sagledavanju lepote srpskog jezika. 

Uz Zmajevu riznicu u izdanju Kreativnog centra lako je videti kako je svako dete zaista posebno biće. A svaki put smo deca kad čujemo Zmajeve rime!

 

Ala je lep
Ovaj svet,
Onde potok,
Ovde cvet;
Tamo njiva,
Ovde sad,
Eno sunce,
Evo hlad!
Tamo Dunav,
Zlata pun,
Onde trava,
Ovde žbun,
Slavuj pesmom
Ljulja lug.
Ja ga slušam
I moj drug.

Ukoliko želite da osvojite primerak ove divne riznice pesama sa fenomenalnim ilustracijama,  pošaljite nam mejl na adresu office@hranazabebe.com (pobednik je ko prvi pošalje mejl) ili nas zapratite na Instagramu gde poklanjamo drugi primerak knjige i sledite uputstva.