Za jedan rođendan koji smo nedavno slavili tražili smo dobrog dečjeg fotografa. Neko nam je preporučio Ivanu Karić, mladu mamu šestogodišnjeg dečaka, zaljubljenika u fotografiju. Nismo mnogo istraživali, prihvatili smo predlog jer – fotografije ko fotografije, važno je da baš nisu one s telefona i da na rođendanu možemo da se posvetimo gostima i uživamo, a ne da trčimo za decom i hvatamo trenutke. A opet, nema ničeg lepšeg nego kad pregledate uspomene posle nekoliko godina i pronađete one fotografije u kojima je uhvaćena baš ona emocija koja dete najbolje opisuje.

Ivana i njen sin

Kad su nam Ivanine fotografije stigle, shvatili smo da nismo pogrešili. Kao da je svako to dete poznavala, uspela je da na svojim fotografijama prikaže sve – radost, ljutnju, zamišljenost, nestrpljenje, razigranost. Savršeno uhvaćeni momenti, kreativnost u fotografisanju i očigledna ljubav prema ovoj umetnosti rezultirali su divnim fotografijama dece koja nikad ne poziraju i nemaju šta da kriju.

Odlučili smo da je pitamo – kako? Kako joj je to pošlo za rukom?

– Ne postoji najbolja kamera za dečju fotografiju. Ono što je važno razumeti jeste ekspozicija, to jest odnos između ISO (osetljivosti senzora na svetlo), brzine zatvaranja blende i otvora blende ukoliko želite da fotografišete koristeći ručni režim rada na digitalnom fotoaparatu.

Eksperimentišite sa kompozicijom

Kompozicija u fotografiji je obimna tema sa mnogim pravilima, ali većina ovih pravila se može i prekršiti da bi se stvorila upečatljiva slika. Da pojednostavimo: eksperimentišite tako što ćete dete postaviti izvan centra fotografije. Drugim rečima, nemojte uvek fotografisati sa subjektom tačno u sredini slike. Jednostavnim postavljanjem lica vašeg deteta na jednu od imaginarnih linija koje dele kadar na tri dela, možete odmah stvoriti upečatljiviju sliku.

Slikajte iz njihove perspektive

Pošto smo viši od dece, posmatramo ih uglavnom odozgo. Fotografije iz tog ugla neće biti interesantne kao fotografije slikane iz njihovog ugla. Sedite ili kleknite dok fotografišete decu kako biste dobili zanimljivije kadrove.

Pronađite alternativne uglove za fotografisanje: ptičija perspektiva

U nekim situacijama, iz uobičajenog ugla posmatranja nećete dobiti jednako efektnu fotografiju.

Koncentrišite se na oči

Ukoliko imate kameru na kojoj postoji ručno podešavanje fokusa, izaberite da tačka fokusa bude tačno na oku deteta. Ako ne gledaju u vas, neka fokus bude na onom oku koje Vam je bliže. Oči na fotografiji privlače pogled posmatrača i samim tim čine fotografiju efektnijom.

Izaberite jednostavnu pozadinu

Jednostavno nije uvek najbolje, ali je najbolje uvek jednostavno. (The simple is not always best, but the best is always simple.) Ovo uključuje i prazan prostor koji može učiniti čuda za priču koju želite da ispričate.

Spontanost: fotografišite ih takve kakvi jesu

Portreti nasmejane dece su lepi, ali više se koncentrišite na one trenutke između poziranja. To su trenuci kada deca prsnu u smeh ili prave smešne grimase. To će biti fotografije koje najviše odražavaju njihovu ličnost. Lepota fotografisanja dece je u tome da se uhvati i zabeleži spontani trenutak u kom su bili to što zaista jesu. Deca uglavnom ne glume svoje emocije što čini njihove portrete izuzetnima. Opustite se i odustanite od perfekcionizma, bolje ćete se zabaviti.

Približite im se

Možete ih uključiti u proces tako što ćete im pokazivati fotografije i dopuštati im da i oni ponešto fotografišu. Fotografišite detalje: njihove oči, trepavice, kosu, ruke ili stopala jer deca brzo rastu i menjaju se.

Koristite što veći otvor blende

Otvor blende je otvor dijafragme na objektivu. Ako se blenda otvori više, u fotoaparat ulazi više svetla. Ako se otvori manje, ulazi manje svetla. Mera otvora blende naziva se F-broj. Možete ga videti na ekranu vašeg digitalnog fotoaparata. Ako je f-broj veći, blenda je zatvorenija. Kad god je moguće, ostavite što veću razdaljinu između deteta i pozadine kako bi ona bila van fokusa.

Budite brzi: povećajte brzinu zatvarača

Što je brzina zatvarača veća, u aparat će ući manje svetlosti. Ako je brzina zatvarača mala, u aparat će ući više svetlosti. Da biste zamrzli pokret u slici (jer su deca stalno u pokretu) treba da izaberete velike brzine zatvarača.

Profesionalno fotografišem od 2015. godine. Iako se bavim i fotografisanjem venčanja, korporativnom i komercijalnom fotografijom, fotografisanje dece i porodičnih portreta mi je prioritet jer sam mama šestogodišnjeg dečaka.

Ivana se, inače, fotografijom bavi od tinejdžerskih dana. To je jedna od prvih ljubavi i traje i dan danas. Fotografiše sve – prirodu, ljude, mesta, događaje. Ali omiljene su joj one fotografije na kojoj su – deca. Ukoliko želite fotografije koje će vas istovremeno nasmejati i raznežiti – Ivana je prava osoba za taj posao. Sve fotografije u ovom tekstu su njeno delo (osim prve na kojoj je ona). Možete je potražiti na Fejsbuku ili Instagramu ili posetiti njen sajt na www.fotosinteza.rs.