Alergije na hranu kod dece su oduvek bila jedna od najznačajnijih tema. Donedavno, preporuka je bila da se bebama daje alergenska hrana, poput kikirikija tek nakon 1. godine. Ta se preporuka ipak promenila.

Prethodne preporuke

Ako ste roditelj deteta rođenog pre 2017. godine, verovatno ćete se setiti koliko je konfuzno bilo izbegavati jednu hranu dok beba ne napuni godinu dana, drugu hranu do druge godine, a ostalu hranu do treće godine. Postojao je popriličan raspored i tabele uvođenja namirnica, a sve sa ciljem sprečavanja alergija na hranu. Nažalost, tokom perioda ovih preporuka, alergije na hranu su se značajno povećale kod dece.

Šta se promenilo

U 2015. godini postojala je revolucionarna studija koja je pokazala da kada se izbegava kikiriki u ranom životu postoji veća mogućnost da se u stvari razvije alergija na njega. Studija je pokazala da davanjem kikirikija deci staroj oko 6 meseci,  možete naviknuti telo da se prilagodi na alergen i tako  spreči alergiju na hranu.

Ovo ne deluje kod sve dece, jer postoje i drugi faktori koji su uključeni u razvoj alergija na hranu. Međutim, u studiji se pokazalo da se stope alergije na kikiriki vraćaju u red onoga kao što su imali pre donošenja preporuka za izbegavanje alergenih namirnica. Za one koji su znatiželjni, studiju možete pogledati ovde. I najnovije preporuke ovde.

Koje namirnice imaju ovaj efekat? 

Dok je studija rađena posebno na kikirikiju, sada su opšte preporuke da se uvode visokoalergijske namirnice odmah na početku uvođenja čvrste hrane. To obično znači oko 6 meseci starosti. Nije potrebno da to bude prva namirnica koju ćete uvesti, ali možete početi da dajete alergensku hranu odmah ubrzo nakon što beba počne da unosi čvrstu hranu.

Trebalo bi napomenuti da ako vaša beba spada visoko rizičnu kategoriju alergija na hranu, dakle ako su joj dijagnostifikovali ekcem ili alergiju na jaja, da se u ovom slučaju obično preporučuje unošenje kikirikija i drugih alergena i pre 6 meseci starosti. To bi trebalo raditi pod budnim okom pedijatra, a verovatno čak i u njihovoj ordinaciji. Ako vaša beba spada u kategoriju visokog rizika, obavezno razgovarajte sa svojim pedijatrom čak i pre nego što beba napuni 4 meseca.

Koja hrana je alergen?

Postoji 8 namirnica koje izazivaju 90% reakcija na hranu. Ta hrana je:

  • Mleko
  • Jaja
  • Koštunjavo voće (bademi, lešnici, indijski orasi i sl.)
  • Riba
  • Morski plodovi
  • Pšenica
  • Soja

Sve ove namirnice, kao i sve ostale za koje biste mogli da se brinete, u redu je da ih ponudite bebi  čim joj uvedete čvrstu hranu! (sve dok vaša beba nije kategorisana u kategoriju visokog rizika, kao što je gore navedeno).

Mnoge bake i deke, pa čak i vaši prijatelji mogu biti zabrinuti zbog alergena i davanja rizične hrane bebi, kada ona počne da jede čvrstu hranu. Ako kucate na guglu „alergije na hranu kod dece“ dobićete zastarele preporuke iz različitih izvora. Često su ti tekstovi pisani pre nekoliko godina, kada je bila preporuka da  se alergenska hrana izbegava određeno vreme.

Jedina hrana koju beba apsolutno treba izbegavati je med. Svako dete mlađe od godinu dana ne bi trebalo da jede med zbog rizika od botulizma (ne alergije na med!). Osim njega, sva ostala čvrsta hrana je u redu. 

Ne bi trebalo kravlje mleko davati u tečnom obliku, jer ga beba može zameniti. Dakle dojenje i formula su najbolji izbor prvih godinu dana. Mleko možete koristiti u pripremi hrane i pecivima.

Znajte da, ako vas neko pita o uvođenju čvrste hrane bebi, iza sebe imate istraživanja i trenutne preporuke. Ako ne razgovarate o drugačijem pristupu sa lekarom, NEUVOĐENJE alergenske hrane je mnogo veći rizik, nego kada biste je uveli. Sada znamo da uvodeći alergensku hranu rano i često, postoji veća šansa da beba neće razviti alergijsku reakciju na hranu.