Razgovarajmo o uvođenju alergena u bebinu ishranu. ???To je tema koja, razumljivo, može biti veoma zbunjujuća za roditelje. Ne tako davno, savet je bio se izbegavaju svi alergeni dok beba ne napuni 1 godinu. 

 

Pa ako već niste čuli, to više nije slučaj! Bilo je više studija koje sada pokazuju da je način sprečavanja alergija zapravo unošenje alergena rano i često. To znači da bebe bez visokog rizikapočinju sa 6 meseci, odmah nakon početka unošenja čvrste hrane. Ako imate bebu koja je visokog rizika (član porodice sa alergijom na hranu, jakim ekcemom ili prethodno dijagnostifikovanom alergijom na hranu), ponekad je preporuka da se alrgeni u njihovu ishranu uvedu još ranije. Više se ne smatra da je dobro odlaganje unošenja alergena!

 

Dakle ako ste zabrinuti zbog unošenja alergena, jer ne želite da vaša beba razvije alergiju na hranu, znajte da je uptavoi najbolji način da je sprečite tako što ćete im zapravo dati da unesu tu hranu. Od kikirikija, ribe i jaja. Uvedite ih i uključite u njihovu ishranu što je češće moguće.

 

Imajte na umu da to ne znači da beba ne može razviti alegiju, čak ni uz rano unošenje. Ovo će pomoći u sprečavanju nastanka alergije na hranu kod nekih beba, ali postoje neke bebe koje ć imati alergiju bez obzira na to. Da biste saznali više informacija o ovome, obratite se svom pedijatru.