Imajte na umu da bilo koja hrana može prouzrokovati da se odojče, dete ili ljudi mogu udaviti. Međutim, postoje neke namirnice koje su opasnije od drugih. Nastavite da čitate ⬇⠀

Dojenčad i mališani su posebno u opasnosti od gušenja najviše zbog činjenice da još nisu savladali žvakanje, još uvek nemaju sve zube i tela im obično nisu mirna tokom hranjenja.

Trebate da znate da postoji razlika između gušenja i gag refleksa. Ovo se najviše odnosi na bebe jer se tek navikavaju na različite teksture i veštinu samostalnog hranjenja.

Evo nekoliko naših saveta:

1. Ponudite hranu koja odgovara starosti. Ako niste sigurni šta je to, u svakom trenutku na našem portalu možete pronaći sve potrebne informacije u vezi uvođenja čvrste hrane.
2. Ostanite smireni. Koliko god da vam je teško, potrudite se da ne budete pod stresom ili da ne budete iznemogli. Pokušajte da izbegnete dahtanje, odnosno ubrzano disanje usled stresa jer mališani se ugledaju na nas.
3. Ohrabrite sedenje dok jedete (lakše je reći nego učiniti), temeljno žvakanje i po gutljaj tečnosti između zalogaja. ⠀
4. Nadgledajte dete tokom užine / obroka. ⠀
5. Svako dete je različito i iako postoje preporuke, to su jednostavno preporuke i ne znače da vaše dete ne može da toleriše neku hranu. Ukoliko mislite da vaše dete može podneti nešto od ovih namirnica, ponudite ih, ali uz ozbiljnu kontrolu i nadgledanje tokom obroka.

U svakom slučaju, ako vidite da se vaše dete guši OBAVEZNO pozovite 194, a dok se vozilo kreće ka vama pokušajte da odradite Hajmlihov zahvat.