Današnji izbor namirnica je veliki i gotovo nam je uvek sve dostupno. Iz tog razloga, mi se jednostavno nalazimo u rutini i jedemo istu hranu. Ako biste jeli sezonski, to znači da biste jeli raznovrsnu hranu jer nije sva hrana uvek dostupna ako se prirodno uzgaja. A ko želite da najbolje iskoristite sezonsku hranu, sledite ove savete:

  • pronađite uzgajivače – Vrlo je lako pronaći ljude koji prirodno uzgajaju hranu. Namirnice se obično prodaju na pijacama i štandovima
  • uzgajajte sami – ako imate pristup bilo kojoj obradivoj zemlji, iskoristite je. Posadite svoje omiljeno voće i povrće i uživajte u njemu kada sazri prilagodite svoje recepte –
  • kuvajte sa sezonskim namirnicama, mada to znači da ćete jesti samo u određeno doba godine
  • razmislite o zamrzavanju hrane – ako želite malo više uživati u sezonskoj hrani, kupite još malo i napravite zimsku pauzu. Na ovaj način uživate u zdravoj i ukusnoj hrani bez opterećenja novčanika.

Sezonsko povrće u oktobru

Cvekla

Cvekla sadrži veoma malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, magnezijuma i kalijuma. Odličan je izvor folne kiseline i mangana. Cveklu najčešće jedemo kao salatu.

Brokoli

Sadrži vrlo malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalijuma i mangana. Pripremite lepinje od brokolija i karfiola!

Prokelj

Sadrži malo zasićenih masti i vrlo malo holesterola. Dobar je izvor tiamina, riboflavina, gvožđa, magnezijuma, fosfora i bakra. On je odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina K, A, C, B6, folne kiseline, kalijuma i mangana.

Kupus

Sadrži vrlo malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma i odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana. 

Repa

Sadrži vrlo malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor vitamina B6, kalcijuma, fosfora i mangana i odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i kalijuma. Repa je vrlo ukusna i hranljiva.

Karfiol

Sadrži vrlo malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, riboflavina, niacina, magnezijuma i fosfora i odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, kalijuma i mangana.

Bundeva

Sadrži vrlo malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor vitamina E, tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline, kalcijuma i magnezijuma. Odličan je izvor vitamina A, C, kalijuma i mangana. Bundeva je ukusna i pristupačna i od nje možete napraviti hranljive smutije.

Sezonsko voće u oktobru

Šljive

Sadrže vrlo malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i K i odličan su izvor vitamina C.

Grožđe

Sadrži vrlo malo holesterola, zasićenih masti i soli. Dobar je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno, hranljivo i mnogo povoljnije tokom sezone. 

Pomorandže

Sadrže vrlo malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina, folne kiseline i kalijuma. Odličan su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Kruške

One su odlične za pravljenje deserta i odlično idu uz đumbir.

Jabuke

Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. 

Dunja

Sadrži vrlo malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor vitamina C. Dinje su vrlo popularne za pravljenje kompota i džemova. Pokušajte sami napraviti džem od dunja!

Brusnice

Sadrže vrlo malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A i K i sjajan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.