Deca uzrasta do 5 godina u proseku 2 puta godišnje imaju virusni gastroenteritis (stomačni virus).
Stomačni virus je vrlo često virusno oboljenje koje počinje povraćanjem i vodenim stolicama. Deca sa ovim oboljenjem se veoma često žale i na mučninu, slab apetit, grčeve u stomaku i povišenu telesnu temperaturu. U ovakvim situacijama veoma je važno rehidrirati decu sredstvima za rehidraciju, a odojčad hraniti sto češće majčinim mlekom ili formulama. Ukoliko se dete ne rehidrira, postoji opasnost od dehidracije, sto zahteva HITNO bolnicko lečenje.

Neophodno je promeniti dijetu deci sa stomačnim virusom. Hraniti ih supicama iz kesice, kuvanim piričem, krompirom, bananom, pečenom jabukom. Ne davati deci masnu hranu, slatkiše, citruse. Može se desiti da dete odbija hranu par dana, što roditelje ne treba da brine. Ono sto je mnogo važnije je da dete mora da unosi tečnosti! Dobro rehidrirano dete mokri najmanje na 6-8h (najmanje 3 mokre pelene na dan). Detetu mozete dati i probiotik.
Takođe, veoma je važna nega pelenske regije deteta koje ima dijareju. Preporučujem kreme koje imaju visok procenat cinka da biste prevenirali pelenski ojed, koji se javlja kao komplikacija stomačnog virusa.

Ne postoji specifični lek za stomačni virus. Organizam deteta će se sam izboriti sa virusom kroz 24-48h. Higijenu držati na što višem nivou(pranje ruku posle korišćenja toaleta i posle zamene pelena bebi), jer je virusni gastroenteritis zarazna bolest koja često pogađa cele porodice.
Dete odvesti pedijatru ukoliko mokri manje količine urina (ima manje od 3 mokre pelene dnevno), ukoliko je malaksalo, bledo, dehidrirano. Takođe, dete HITNO treba da pregleda pedijatar ukoliko povraća sadrzaj zelene boje ili ako u povraćenom sadržaju primetite krv, ako se dete žali na bolove u stomaku koji ne prolaze nakon nekoliko minuta, ili ako povraća često i ne toleriše unos tečnosti.

Ovo su samo smernice šta raditi u određenim situacijama, i ne mogu zameniti procenu roditelja i fizikalni pregled pedijatra. Budite zdravi!

 

Autor: dr Jelena Todić, pedijatar