Većina roditelja se uplaši kada njihovo dete dobije temperaturu.
Šta je povišena telesna temperatura? Šta raditi kada dete ima povišenu temperaturu? Da li ga odmah voditi kod pedijatra? Ovde su odgovori na ta pitanja.

Šta je temperatura? Povišena temperatura je normalna reakcija organizma koja ima za cilj da aktivira imuni sistem da se bori protiv infekcija.

„Prava“ povišena telesna temperatura je 38C i viša.

Kako merimo deci temperaturu? Odojčadi do 3 meseca merimo rektalno, dok deci starijoj od 3 meseca merimo aksilarno (ispod miške).

Većina stanja koja su praćena povišenom telesnom temperaturom su bezopasne virusne infekcije, kao sto je prehlada (kašalj, curenje nosa ili zapusen nos i temperatura). Temperatura praćena povraćanjem i prolivom je takođe najčešće prouzrokovana virusom. Ovakva stanja kroz nekoliko dana prođu spontano, bez primene lekova, tako da u ovakvim slučajevima decu ne treba voditi kod lekara, već je dovoljno zadržati ih i negovati kod kuće.

Postoje stanja koja su praćena povišenom telesnom temperaturom i koja su opasna, kada decu neodložno treba odvesti kod pedijatra. U slučaju da je vaše dete mlađe od 3 meseca, da ima neku hroničnu bolest, da je konfuzno, dezorjentisano, letargično, da ima ukočen vrat, povraća sadržaj zelene boje, otežano diše, mokri malu količinu urina, plače neutešno, ima napade (konvulzije), ili vam se čini da je veoma bolesno, HITNO ga odvedite kod pedijatra.

Posmatrajte vaše dete i pratite njegovo stanje. Temperaturu obarajte raskomoćivanjem deteta, tuširanjem mlakom vodom i davanjem antipiretika. Neka deca tolerišu povišenu temperaturu do 40C, dok se druga osećaju veoma loše već pri temperaturi od 38C. Zato pratite kako dete izgleda, kako se ponasa i kako se oseća.

Veoma je važno hidrirati decu kada imaju temperaturu. Roditelji se zabrinu kada dete odbija hranu kada ima temperaturu, a mnogo je važnije da dete u ovakvim stanjima unosi dovoljno tečnosti i da mokri uobičajenu količinu urina. Ukoliko dete ima manje od 3 mokre pelene dnevno, HITNO ga odvedite kod pedijatra! Takođe, razlog za HITNU posetu pedijatru je i teško disanje vašeg deteta (što ćete prepoznati po uvlačenju medjurebarnih prostora, po širenju nosnica, ubrzanom disanju).

Roditelji su uplašeni i od pojave febrilnih napada (fras). Javljaju se kod 2-5 % dece uzrasta između 6 meseci i 5 godina i uprkos tome sto su retko opasni, veoma dramaticno izledaju i roditelji ih se plaše.

Ovo su samo smernice šta raditi u određenim situacijama, i ne mogu zameniti procenu roditelja i fizikalni pregled pedijatra. Budite zdravi!

Autor : dr Jelena Todić, pedijatar