Mango je prepun vitamina A i sadrži viši nivo karetonoida od bilo kog drugog voća. Karotenoidi smanjuju rizik od raka, kao i bolesti srca. Za karotenoide se smatra da su uspešni u suzbijanju prehlade. Mango ima nizak sadržaj masti, malo kalorija, ali je veoma bogat vlaknima. Mango sadrži mnogo vitamina C i B, kao i kalijum, gvožđe i proteine.

Kada beba sme da jede mango?

Kao i papaja, mango je tropsko voće i starosna granica za uvođenje ovog voća barira od 6-8 meseci, ili od 8-10 meseci. Dok je mango odlična prva hrana, nisu pogodni da budu prvi obrok

Mango (100 grama, iseckan)

Vitamini

Minerali

Vitamin A – 1262 IU Kalijum – 257 mg
Vitamin C – 45.7 mg Fosfor – 18 mg
Vitamin K – 6.9 mg Magnezijum – 22 mg
Vitamin E – 1.85 mg Kalcijum – 16 mg
Folna kiselina (važna tokom trudnoće) – 23 mcg Natrijum – 3 mg
  Takođe sadrži i male količine bakra, mangana i cinka.

Da li je mango veliki alergen?

Kao i ostalo tropsko voće, i mango ima tendenciju da izazove alergijske reakcije. One obično nisu opasne po život. Alergijske reakcije koje mango izaziva su tipično dermatološke, odnosno osip izbija uglavnom oko usta, i iz tog razloga neki pedijatri preporučuju da starosna granica za uvođenje manga u ishranu bude 8-10 meseci. Mango nije veliki alergen, ali ipak imajte u vidu da svaka hrana ima potencijal da bude alergenska.

Kako izabrati i čuvati mango za bebu?

Mango nije voće koje je kontaminirano pesticidima, tako da je vaš izbor da li ćete da kupujete organsko. Kada kupujete mango, nežno pritisnite voće svojim palcem. Voće bi trebalo da bude malo mekano, i mirisno. Mango može biti zelen ili narandžasto crvene boje. Kora treba da ima jedinstvenu boju, bez plavih krugova i braon tačaka. Na sobnoj temperaturi mango sazreva za 3-5 dana. Zreo mango opstaje u frižideru do 5 dana.

Da li trebam da kuvam mango za bebu?

Kada uvodite bebi mango u ishranu, on ne bi trebao da se kuva, ukoliko je zreo i mekan. Ako želite da ga uvedete bebi koja je mlađa od 8 meseci, možete da ga spremite na pari.


Recepti za bebe sa mangom

Kašica od manga

Sastojci:

  • 1 mango

Način pripreme:

Oljuštite mango, uklonite semenku i pasirajte ga tok ne dobijete željenu teksturu. Ukoliko je potrebno tokom pasiranja dodajte malo vode.


Kremasta kašica od manga 

Sastojci:

  • 1 mango
  • punomasni jogurt
  • domaći sok od jabuke ili kruške ili obična voda

Način pripreme:

Oljuštite mango, uklonite semenku i ispasirajte ga dok ne dobijete željenu teksturu. Dodajte jogurt (ili sok ili vodu) u željenoj količini. 

Ukoliko vaša beba još uvek nije probala jogurt i/ili ne želite da koristite sok, jednostavno oljuštite mango, uklonite semenku i ispasirajte ga sa ili bez vode, dok ne postignete odgovarajuću teksturu za vašu bebu.


Mango Tango

Sastojci:

  • 50g pasiranog manga
  • pola banane, oljuštene i ispasirane
  • 1 breskva – sa uklonjenom semenkom, ispasirana i oljuštena

Način pripreme:

Stavite svo voće u veću činiju i ispasirajte sve zajedno. Dodajte vodu ili drugu tečnost ukoliko je vašoj bebi potrebna tečnija struktura kašice. Servirajte ovako ili pomešajte sa domaćim žitaricama za bebe. Ova mešavina se sjano slaže uz piletinu ili svinjetinu.


Hrana koja se slaže uz mango:

Avokado

Banane

Borovnice

Breskve

Dinje

Batat

Piletina

Svinjetina

Jogurt

Kako da isečem mango za bebu?

Ne zaboravite da mango ima nejestivu koru, koja se mora odstraniti. Na slikama ispod je prikazan najlakši način sečenja manga.