Uprkos savetima Svetske zdravstvene organizacije o tome koliko dugo treba dojiti dete, mnoge mame to čine i duže. Šta o tome misle pedijatri i koliko bi dugo trebalo hraniti dete na ovaj način?

Pojedine mame se ne obaziru na preporuke Svetske zdravstvene organizacije, koja savetuje da se bebe doje do navršene druge godine, pa ovaj način ishrane nastavljaju i nakon tog perioda. Pedijatar Milica Kotlajić ukazuje na opasnosti takve odluke, odnosno na najčešće posledice produženog dojenja.

“Ukoliko mame i nakon navršene druge godine doje bebu, time značajno otežavaju separaciju deteta, tj. odvajanje bebe, koja u tom periodu ima veoma jaku vezu sa majkom. Ograničavajući socijalizaciju deteta, mama dojenjem nanosi veliku štetu, a stvara minimalne dobitke”, objašnjava pedijatar za Blic Ženu.

Ti minimalni dobici odnose se na hraniljive sastojke majčinog mleka, koje neosporno važi za savršenu namirnicu u ishrani beba. Međutim, idealna namirnica nakon navršenog 24. meseca bebi više nije neophodna jer njen jelovnik treba da se obogati drugačijom hranom.

“Te male količine mleka koje beba dobija dojenjem dovode do toga da se dete nerado prihvata kašike i druge hrane”, dodaje pedijatar.

Kako ističe Svetska zdravstvena organizacije, majčino mleko bebi od šestog do 23. meseca daje neophodne hranljive sastojke, od šestog do 12. meseca obezbeđuje polovinu njene energije, a od 12. do 24. meseca daje trećinu energije najmlađim. Mleko stvara zaštitu od raznih bolesti, a pojedina istraživanja ukazuju da bebe koje su mame dojile postižu bolje rezultate na testovima inteligencije.

Ipak, rukovodeći se samo pozitivnim efetkima dojenja, veliki broj mama u Velikoj Britaniji produžava dojenja svojih beba. Džesika Danijels (24) objašnjava zašto.

“Moja prva ćerka je veoma povezana sa mnom i imamo sjajan odnos. Dojenje je pomoglo i da se ona poveže sa svojom mlađom sestrom, često sam ih zajedno dojila”, objasnila je Džesika, koja je stariju ćerku dojila sve dok devojčica nije napunila tri i po godine. Njena mlađa ćerka ima 14 meseci, a Džesika će verovatno sa njom postupiti isto.

Majke koje slede njen primer kao glavne razloge svojih odluka navode zdravstvene koristi koje dojenje donosi i bebama i njima, poput zaštite od astme, dijabetesa, kancera.