Nakon prve trudnoće, mnoge mame su odmah pomislile kako bi neke stvari drugačije uradile u sledećoj trudnoći. Prva trudnoća je zaista posebna i neponovljiva, ali iskustvo sa drugom ili narednom trudnoćom donosi mnoge prednosti.

Donosimo vam nekoliko zanimljivih razlika između te prve i druge trudnoće koje većina mama zaista primeti.

1. Znate šta vas očekuje

Tokom prve trudnoće većina trudnica mnogo istražuje putem različitih izvora informacija (knjige, internet, blogovi) o razvoju bebe, ishrani, onome šta smeju i ne smeju raditi. Već u drugoj trudnoći, to istraživanje se smanjuje jer odprilike znate šta vas očekuje. Naravno, nijedna trudnoća nije ista, kao ni porođaj.

2. Uzbuđenje oko dolaska druge bebe je mnogo manje

Prva trudnoća je veoma uzbudljiva jer je svi iščekuju pored vas i vašeg partnera. Već sa drugom bebom, iznenađenje postoji ali nije toliko veliko što naravno ne umanjuje radost koju donosi nova beba.

3. Manje se bojite!

S obzirom da već sada imate bebu, strahovi koje ste imali u prvoj trudnoći su znatno manji. Strahovi koje ste pre imali u vezi ishrane, korišćenja određenih kozmetičkih preparata i slično su davno nestali.

4. Puno ste opušteniji

Ovaj put znate da trudnoća i porođaj ne budu i ne proteknu  kako je to opisano u priručnicima, knjigama ili kako ste učili na pripremama za porođaj. Manje vas mogu iznenaditi neke stvari i svesni ste da ne trebate previše brinuti o sitnicama.

5. Pazite na ishranu, ali ne preterujete

Pravilna ishrana vam je i dalje važna ali u nedostatku vremena i brige za prvo dijete, mnogo ste opušteniji i niste prestrogi prema sebi.

6. Imate realna očekivanja

Pošto ste već mama, tačno znate šta vas očekuje nakon dolaska druge bebice. Više razmišljate o tome kako ćete uskladiti obaveze oko bebe i starijeg deteta nego o tome koliko će trebati da se oporavite od porođaja.

7. Niste toliko zaokupljeni sređivanjem bebinog kutka i odeće

Dolazak druge bebe je mnogo opušteniji i mnoge mame u poslednji čas pripremaju odeću za bebu i sve ostale potrepštine za porođaj i izlazak iz bolnice.