Carski rez je čest način porođaja, ukoliko ne može da se ostvari vaginalni porođaj. Ako se carski rez obavi bez prethodnog planiranja, odnosno ako se odradi po nekom hitnom postupku, vrlo je verovatno da će porođaj i oporavak ići malo teže. Ako je to slučaj, vaš lekar će verovatno više biti zainteresovan za vaš oporavak i odmor, i manje je verovatno da će vas podsticati na dojenje odmah nakon porođaja. Možda ćete se osećati razočarano zbog neočekivanih okolnosti, što može sprečiti otpuštanje i protok majčinog mleka.  Žene koje imaju planiran carski rez, sa druge strane, često znaju šta da očekuju i one su potpuno pripremljene za dojenje svoje bebe.

Dobra vest je da način porođaja ima malo uticaja na vašu sposobnost da dojite bebu. Majčino mleko će vam doći gotovo jednako lako kao i kada biste bebu rodli vaginalno. Naročito je važno početi sa dojenjem što je pre moguće i da bebu dojite često, kako biste obezbedili dobre zalihe mleka. Čak iako vam bude potrebno nekoliko sati za oporavak nakon operacije, bićete u mogućnosti da dojite kada god to budete želeli.

Koristite lekove protiv bolova

Većina lekova koji se daju majkama koje se porode carskim rezom ne utiču ozbiljno na novorođenče. Verovatno ćete dobiti spinalnu anesteziju, poput epidurala, radije nego opštu anesteziju jer kod nje žene nisu svesne porođaja. Pošto spinalna anestezija ulazi manje u vaš krvotok nego opšta, kod novorođenčeta izaziva manje sedacije. Neka novorođenčad su obično pospana nakon epiduarala i u početku mogu sisati sa manje entuzijazma, ali dugoročni negativni efekti na razvoj bebe ili sposobnost dojenja nisu dokazani. Čak iako vam je data opšta anestezija, trebalo bi da budete u mogućnosti da dojite čim se dovoljno razbudite. Kada vas budu obavestili o carskom rezu, dobra je ideja da podsetite akušera i anesteziologa da nameravate da dojite.

Nakon carskog reza, lekar će vam dati lekove protiv bolova, u početku kroz infuziju, a kasnije u obliku tableta, kako bi vam pomogao da se opustite. U većini slučajeva, malo ovih lekova pređe i na bebu kroz majčino mleko. Neki lekovi protiv bolova mogu novorođenče učiniti malo uspavanim, ali prednosti dojenja daleko prevazilaze ovu potencijalnu pospanost. Bol ometa oslobađanje oksitocina, hormona koji pomaže vašem mleku da lako teče, tako da je vađna adekvatna kontrola vašeg bola. Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa lekovima protiv bolova koji vam se nude, razgovarajte sa lekarom ili specijalistom za dojenje.

Neka vam bude udobno

Rez na trbuhu vam može u početku malo otežati pronalaženje udobnog položaja za dojenje. Neke osnovne položaje možete prilagoditi tako što ćete sesti na krevet, koristeći jedan ili dva dodatna jastuka kako biste podržali bebu u krilu ili zaštitili svoj ožiljak od carskog reza, bebu postavite da leži tako da je okrenuta licem ka vama. Ili jednostavno kupite jastuk za dojenje koji je dovoljno visok da podigne bebinu glavu do nivoa vaših grudi.

Obavezno napravite sebi udoban položaj pre nego što počnete da dojite, i nemojte da se stidite da tražite pomoć. Kako vaš ožiljak raste i budete mogli više da se krećete, dojenje će postati mnogo lakše – ali očekujte da će vam biti potreban dodatni odmor i pomoć dok se potpuno ne vratite na svoje noge. Budite zahvalni za pomoć vaše porodice i prijatelja oko kućnih poslova, tako da možete da se koncentrišete na oporavak od operacije i dojenja vaše bebe.