Uvođenje grožđa u bebinu ishranu – Saznajte sve o grožđu za bebe

Uvođenje grožđa u bebinu ishranu je između 8 i 10 ( neki pedijatri kažu da može i od 6 meseci)

Grožđe sadrži flavanoide koji su odgovorni za zdravlje srca i štiti od lošeg holesterola. Grožđe za bebe je, takođe, puno antioksidanata. Smatra se da grožđe sadrži antibiotik, kao i sposobnost sprečavanja arterijskih zapaljenja i doprinosi zdravlju srca. Na veliku žalost mališana, ova lekovita i zdrava svojstva su puštena najviše kada se grožđe pretvori u vino, a vino definitivno nije dobar izbor za vašu bebu.

Grožđe (100 grama)

Vitamini  

Minerali

Vitamin A – 92 IU Kalijum – 176 mg
Vitamin C – 3.7 mg Fosfor – 9 mg
Vitamin B1 (tiamin) – .08 mg Magnezijum – 5 g
Vitamin B2 (riboflavin) – .05 mg Kalcijum – 13 mg
Niacin – .27  mg Natrijum – 2 mg
Folna kiselina –4 mcg Gvožđe – .27 mg
Takođe sadrži i druge vitamine u manjim količinama. Takođe sadrži manje količine mangana, bakra i cinka.

 

Kako da izaberete i čuvate grožđe za bebe?

Grožđe je jedno od namirnica koje je u najvećoj meri kontaminirano pesticidima. Tako da, kada god je to moguće, kupujte organsko grožđe. Kao i mnogo drugo voće, grožđe je veoma delikatno zbog tanke kože. Trebalo bi da ga kupujete za upotrebu u roku nekoliko dana od kupovine. Prilikom odabira grožđa za vašu bebu, uvek birajte ono bez koštica. Izaberite grožđe koje nije mekano. Ako grožđe pada sa loze, znaćete da je loše i da mu nije preostalo još mnogo roka trajanja. Pokušajte da izbegnete grožđe koje je uvezeno iz Latinske i Južne Amerike, jer je u tim zemljama dozvoljeno korišćenje pesticida koje su mnoge zemlje zabranile.

Kada beba sme da jede grožđe?

Svi roditelji se pitaju kada je pravo vreme da dodaju grožđe u ishanu svoje bebe. Kod grožđa ne postoji rizik od alergije, ali postoji opasnost od gušenja zbog okruglog oblik i sitnog zrna grožđa. Možete uvesti grožđe već sa 6 meseci života, i tada je najbolje da ga ljuštite i pasirate. Negativne strane ljušćenja grožđa je taj da su smnogi antioksidansi i zdrava svojstva u njihovoj kožici. Grožđe se divno slaže uz piletinu, batat i jabuku. Preporučujemo seckanje grožđa na sitne kockice, za decu staru oko 10 meseci. Upotreba ispasiranog grožđa u ranijem dobu je u redu.

Preporučujemo da stavljate grožđe u mljackalicu, kako bi dete žvakalo, bez bojazni od gušenja. Zamrzavanje grožđa pre nego što ga dodate u kašu deluje umirujuće za bebine desni.


Recepti sa grožđem

Kašica od grožđa

Sastojci:

  • 200g grožđa

Način pripreme:

Oljuštite grožđe i ispasirajte ga. Možete da preskočite ljuštenje, ukoliko ste u mogućnosti da ga ispasirate ili izblendirate tako da ne postoji opasnost od gušenja.

Imajte u vidu da se, prilikom pasiranja, grožđe često pretvara u tečni sok od grožđa, tako da biste verovatno hteli da ga seckate, umesto da ga pasirate.


Kuskus sa grožđem i piletinom

Sastojci:

  • 300g kuskusa
  • 400ml pilećeg ili vegetarijanskog bujona
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica svežeg soka od limuna
  • 100g ispasiranog grožđa
  • 100g iseckane i kuvane piletine

Način pripreme:

Skuvajte kuskus (po uputstvu sa pakovanja) u bujonu, umesto u vodi. Ukoliko želite možete da koristite i vodu. Kada je kuskus kuvan, iscedite tečnost. Ukoliko je potrebno još tečnosti za kuvanje kuskusa, po malo dodavajte vodu. Stavite kusus u činiju. Dodajte ulje i limunov sok. dobro promešajte, i dodajte piletinu i grožđe. Promešajte sve sastojke, i ukoliko je to potrebno – ispasirajte.Servirajte toplo ili hladno.


Hrana za bebe koja ide uz grožđe:

morelinks Imajte u vidu

Ukoliko vaša beba jede grožđe sa kožicom, verovatno ćete pronaći neke ostatke kožice grožđa u bebinoj peleni.

 Ne zaboravite da se posavetujete sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaših beba.