Sa stanovišta dece odlazak stomatologu može biti zastrašujuće iskustvo. Sedeći u stolici pred nepoznatom osobom, nepoznatim zvukovima i predmetima, hladnoćom, metalnim instrumentima u ustima. Dete ovo može doživeti vrlo traumatično. Da biste sebi i detetu pomogli da poseti stomatologa, sledite ove korake.

Rani početak

Vodite svoje dete stomatologu što je pre moguće. Dete će identifikovati praksu sa mestom gde obavlja preventivne preglede ili hitne slučajeve kada oseća bol. Najbolje je odvesti dete kod stomatologa kada napuni godinu dana ili kada se vama pokvari neki zub.

Neka bude jednostavno

Kada odlučujete o prvoj poseti stomatologu, pokušajte da ne kažete detetu previše detalja. Previše informacija može kod deteta razviti nepotrebnu anksioznost. Takođe, izbegavajte da kažete da će sve biti u redu jer vam to daje lažnu nadu. Dovoljno je zadržati pozitivan stav i ne pokazivati zabrinutost.

Pazite na rečnik

Izbegavajte upotrebu termina stomatolog sa pojmovima kao što su užasan, bol, strah, plač. Možete šaljivo reći svom detetu da će stomatolog pregledati njegov osmeh i prebrojati sve zube. Takođe koristite reči kao što su čisti, jaki i zdravi zubi.

Posetite stomatologa

Pre prve posete stomatologu, pokušajte da se igrate sa detetom. Sve što vam treba je četkica za zube. Izbegavajte stvaranje buke ili udaranja o druge predmete. Možete čak da koristite ogledalo kako biste pokazali detetu kako će stomatolog pregledati zube. Kistom četkajte zube plišanim igračkama ili lutkama. Slikovnice sa detaljnim ilustracijama i napisane jednostavnim jezikom mogu pomoći deci da shvate šta mogu očekivati tokom posete stomatologu.

Ne vodite dete kod svog stomatologa

Neki roditelji vode svoju decu kod svog stomatologa, ali stručnjaci kažu da je to greška. Postoje roditelji koji takođe osećaju zabrinutost zbog posete stomatologu, a dete može osećati vaš strah. Vodite ih stomatolozima prilagođenim deci, jer neki od njih imaju kancelarijske slikovnice, televizore i igračke.

Pripremite se za nemir

Normalno je da dete počne plakati, cviliti i frknuti kad je u kontaktu sa strancem. Budite mirni i zapamtite da stomatolozi i njihovo osoblje znaju kako se nositi sa situacijom.

Izbegavajte podmićivanje

Mnogi stručnjaci ne preporučuju da deci obećavate poklone ako se budu dobro slagali sa stomatologom. Umesto toga, pohvalite svoje dete za dobro ponašanje i hrabrost nakon posete. Povremeno je dozvoljeno dete nagraditi nalepnicom ili sitnicom kao dodatnim podsticajem.

Naglasite važnost dobre oralne higijene

Naučite dete da je poseta stomatologu neophodna, a ne izbor. Pokušajte da objasnite da se zubari brinu o tome da imamo prijatan osmeh.