Kada o nečemu razgovarate duže vreme, šaljete poruku da je tema prilično važna. To je isto kada razgovarate sa svojom decom jer oni uče da imitiraju svoje najmilije, naročito roditelje. Ako redovno razgovarate sa svojom decom o dobroti, učite ih da je ljubaznost važna.

Ako ih često hvalite zbog deljenja igračaka, pokažite koliko cenite velikodušnost. I kada devojkama stalno govorite koliko su lepe, naglašavate da je fizički izgled važan.

Ističući izgled kod devojčica, ne samo da naglašavate kako fizički izgled treba uvažiti u odnosu na druge osobine, već i učite devojke da misle drugačije od dečaka.

Životne vrednosti

Čak i kada prvi put vidite devojčicu, komentarišete njen izgled, ali ona se zapravo automatski dešava. Nesvesno komentarišete koliko je devojka slatka i lepa, a dečaku koliko je velik i napredan za svoje godine. Ali sa malo prakse, možete naučiti devojčice drugim životnim vrednostima. Kroz razgovore biste mogli pokazati mališanima da cene druge osobine koje nemaju nikakve veze sa njihovim izgledom. Sledeći put kada vidite devojčicu, svoju ili neku drugu, razmislite o svim ostalim karakteristikama koje vam se sviđaju i usmerite razgovor u tom pravcu.

Ako nemate pojma kako to uraditi, evo nekoliko smernica.

  • Postavljajte joj pitanja – otvorena pitanja pomažu joj da izgradi jezičke i memorijske veštine, a ona će pokazati da ste zainteresovani za njen život. Pitajte je šta uči i šta voli da radi, zamolite je da nešto opiše, pokažite joj omiljenu igračku ili knjigu.
  • Razmislite zašto vam je to važno – ako je to vaše dete, unuka ili nećakinja, recite joj da ste srećni što je vidite, razmišljajte o njoj često i neka vas zanima kako se oseća.
  • Hvalite je – kad naporno radi i ne odustaje, budite sigurni da ćete je pohvaliti. Pohvalite i njenu radoznalost i želju za učenjem novih stvari. Takođe, pokažite joj da cenite što ste ljubazni i ljubazni prema drugima.

Sve ove ideje možete primeniti i na dečake, ali naglasak je na devojčicama, jer mi nemamo tendenciju da se fokusiramo na to kako dečaci izgledaju.

Glavni zadatak roditeljstva je da deci prenesete svoje vrednosti. Ne dozvolite da jezička navika devojkama šalje nenamerne poruke koje su izgleda važnije od toga kako misle, osećaju se ili se ponašaju.