Buduća mama Aleksa Martonen napisala je emotivno pismo svojoj porodici i rodbini – Nećemo primati posete nakon rođenja bebe.


Foto: Freepik
 

Žao nam je, još uvek ne možete da upoznate našu bebu

Hvala na razumevanju. ❤

 

Za nešto više od tri nedelje postaćemo roditelji. Od tada, naša srca će živeti van naših tela. Napokon ćemo razumeti šta nam svi govore o tome šta znači imati dete i doneti bebu na svet.

 

U poslednje vreme zbog promene emocija i hormona osećam svoje stanje opisujem, svojom omiljenom „mama“ reči – hormonalno. Sigurana sam da je to normalno, i nešto što većina žena počinje da oseća kad sve odjednom postane stvarno.

 

Naše torbe su uglavnom spakovane za porodilište, spreme su pelene i plan rođenja. Sada je sve u stvari igra čekanja. Završavamo naše online časove za trudnice koji su moram reći da su prilično informativni i ponekad zabavni. Ali između čekanja i nastave morali smo da razmislimo o tome kako ćemo se nositi sa životom nakon rođenja bebe.

 


Foto: Freepik

 

Ne mislim na razmišljanje i planiranje o nedostatku sna, rasporedu hranjenja ili samo o ukupnim promenama koje će doneti novo dete. Govorim o tome kako ćemo se nositi sa uzbuđenim članovima porodice i prijateljima koji su dugo čekali da upoznaju novu bebu. Ta rečenica zvuči tako bizarno, zar ne? Kako ćemo se nositi sa porodicom i prijateljima? Ta rečenica ne bi smela ni da postoji.

 

Zamišljala sam da želim dobrodošlicu našoj bebi i da imam čekaonicu punu uzbuđenih posetilaca. Rekli bi: „Koliko je beba teška !? Kako ide mama? Da li beba liči na tatu ili mamu?“ Zbog korone, do sada, znam da se moja vizija mora promeniti i ne nećemo voditi razgovore o rađanju. Tužno je, ali takav je život.

 

Šta ćemo kad se vratimo kući iz bolnice? Dobri prijatelji će nam poslati čestitke i pitati nas kada mogu da upoznaju naš novi mali dodatak. Ali šta bi trebalo da im kažemo?
 


Foto: Freepik

 

Obično bismo rekli: „Dođite! Voleli bismo da upoznate našu malu.“ Držali bi našu bebu i divili se čudu koje smo stvorili. Možemo li to sada? Mislim da svi znamo odgovor na to. 

 

Ne, zbog visokog rizika od širenja COVID-19 po našu bebu.

 

Pa šta da im kažemo? Voleli bismo da upoznate bebu, ali trenutno naš lekar ne preporučuje posetioce zbog visokog rizika da uhvate smrtonosni virus koji je zahvatio naš svet. Nadamo se i molimo da će se sve uskoro promeniti kako biste mogli da upoznate našu bebu.

 


Većina ljudi će razumeti. Umesto toga zatražiće video poziv ili će na našem pragu ostaviti topli obrok. Za vas koji razumete, veliko iskreno i iskreno, hvala. Nemate pojma koliko cenimo to 

Tužno je, ali spremni smo da čujemo i osude nekih o preporukama lakara koje ćemo poštovati. Već jesmo. Znamo da povređena osećanja potiču sa dobrog mesta, jer želite odmah da postane deo života našeg deteta. Mi shvatamo. Verujte mi, jednako smo frustrirani. Ali zamislite teskobu koju osećamo znajući da ćemo neke uznemiriti zbog toga što pokušavamo da zaštitimo svoje dete.

 


Foto: Freepik

Čak je nam i razgovor o tome pravi nelagodu . Dugo smo pokušavali da izbegnemo razgovor, ali moramo biti spremni da i to pomenemo najmilijima. Našu bebu moramo zaštiti i slušati svog lekara jer trenutno on zna najbolje. 

 

Za one koji ne razumeju, kada vi budete imali bebu, molim se da se nikada ne suočite sa kompromisima koje mi moramo da napravimo.

 


Foto: Freepik

 

Molim se da uvek imate podršku

 

Molim se da možete imati babine

 

Molim se da možete izaći u javnost bez straha da ćete se razboleti.

 

I molim se da vaše porođajno iskustvo bude onoliko prijatno koliko bi trebalo biti.

 

Hvala svoj našoj porodici i prijateljima koji su izrazili ljubav i empatiju prema našoj situaciji. Samo znajte da na svetu ne želimo ništa više od toga da vi budete deo života naše bebe.

 

Izvor: Bebac