Pipkaju je i ljube po licu i rukama, koje ona posle toga stavlja u usta. Neki joj čak uzmu prstić pa ga stave u svoja usta ili svoj prst guraju bebi u usta. Pokušavate da im na diskretan način skrenete pažnju da to ne rade, ali izgleda da ne vredi.

Zato vam jedino ostaje da ih direktno upozorite na ponašanje jer bebin imuni sistem nije razvijen, pa je sklona infekcijama, a vi ćete biti ti koji ćete morati da je vodite po lekarima.

Pedijatar Ruža Bajić ističe da bebe ne treba ljubiti ni u kom slučaju, pa čak ni u potiljak ili nožice, a ako želite da je uzmete, obavezno pre toga treba dobro da operete ruke.

– Bebu ne treba da ljubi niko sem majke. Jedino s njenom kožom je beba u svakodnevnom kontaktu. Svako od nas na svojim usnama nosi bakterije, a pljuvačka sadrži i do 500 različitih vrsta klica koje mogu bebinom nerazvijenom imunom sistemu da naprave različite komplikacije. Najobičnije labelo ili ruž mogu da izazovu na nežnoj bebinoj koži crvenilo ili osip jer beba može biti alergična na neki od njihovih komponenti. Naročito nemojte bebe ljubiti ili dirati po licu i rukama, koje one stalno drže u ustima, i postarajte se da im ručice uvek budu čiste – savetuje pedijatar.