„Nikada neću biti ovakva majka!“

PRE nego što ste postali mama, sigurno ste proveli barem jednu deceniju u ponavljanju najpopularnije fraze kod mama – Nikada neću biti takva! Donosimo vam najčešće uzorke za koje gotovo sve mame tvrde da nikada neće postati deo njihova života. Ali, nekako na putu spontano ipak postanu. Da li ste i vi prekršile ova pravila kojih ste se užasavali?
 
Mama koja se dere
 
„Uvek ću ostati smirena, vikanjem se ništa ne rešava.“ Sada vam se verovatno čini kao potpuna utopija jer smireni ton u većini slučajeva deca potpuno ignorišu.
 
Mama koja nudi mito sopstvenoj deci
 
Mislili ste da vas dete nikada neće ucenjivati? I još važnije, da nećete pasti na takve ucene? Sigurno ste barem nekoliko puta ponudili mito u obliku čokolade ili bombona radi mira u kući i odlučili ostaviti svoje vaspitne metode za neke bolje dane. Kada živci budu smireniji i kada budete imali više vremena za objašnjavanje detetu.
 
Mama kojoj ponestaje potrepština za dete
 

Uvek ste mislili da se vama ne može dogoditi da ostanete bez pelena ili vlažnih maramica jer je barem to lako kupiti na vreme? U nedostatku vremena i mnogo drugih obaveza koje su vam trenutno u glavi, sigurno vam se dogodilo da shvatite da se možete samo nadati da dete neće trebati novu pelenu pre jutra.Mama koja bi ponekad radije bila na poslu 

Posebno u situacijama kada je dete već skoro potpuno ozdravilo, samo malo nosić curi, a vas čeka brdo nezavršenog posla u kancelariji, sasvim je normalno da biste ponekad voleli da pobegnete na posao i odmorite. Niste zbog toga loša majka.
 
Nepristojno probijanje kroz gužvu i oduzimanja prednosti drugima
 
Mama koja juri s kolicima po trotoaru ili se gura u redu na blagajni oduvijek je bio najbolji prikaz onog što ne želite postati? Kada shvatite da uz dete 24 sata dnevno nisu dovoljna za sve obaveze koje imate, priključićete se ovim mamama.
 
Ne reagujete na detetovo pogrešno ponašanje
 
Iako su vam se ovakve mame činile neodgovornima i bile glavno opravdanje za nepristojno ponašanje deteta, gotovo sve mame s vremenom postanu takve. Nakon celog dana održavanja discipline sigurno dođete do trenutka kada više ne možete, već jednostavno pustite da  stvari idu svojim tokom.
 
Drugi odgajaju vaše dete
 
Kada se vratite na posao, shvatićete da je nemoguće da držite sve konce u rukama i paralelno uspevate da gradite karijeru. Dadilja, vrtić ili baka-servis imaće veliki uticaj na vaše dete, veći nego što vi to želite, ali to malo možete promeniti. Umesto da budete ljubomorni na dadilju koja ceo dan provodi sa vašim detetom, iskoristite ono malo vremena što imate sa detetom najbolje što možete.
 
Izvor: Index