Tekst je napisan u saradnji sa @nofleks

Dobro znamo da je vrlo verovatno da tokom perioda dojenja ili hranjenja formulom velika verovatnoća da će se mleko prosuti po kauču ili dušeku.

Što pre reagujete, to je veća verovatnoća da se mleko neće pokvariti i doneti neprijatan miris u vaš dom. Ukoliko ne primetite da se nešto prosulo sve dok ne osetite neprijatan miris, budite bez brige – temeljno čišćenje sa prirodnim odstranjivačima fleka će pomoći da neutrališete situaciju.

1. Apsorbujte vlagu

Ako je dušek još uvek vlažan od prosutog mleka, delujte brzo da se mleko ne bi pokvarilo i osušilo na mestu. Što je više mleka uklonjeno dok je vlažno, manje je čišćenja potrebno da biste ga uklonili. Sklonite posteljinu i i apsorbujte što više vlage iz dušeka upijajujući je sa peškirom, krpom ili papirnim ubrusima. Upijajte sve dok tečnost ne prestane d aizlazi. Obrišite sunđer vlažnim sunđerom preko fleka i ponovo osušite sa peškirom ili ubrusima.

2. Uklonite mleko

Obrišiti ostatke mleka sa dušeka sa mešavinom blagog deterdženta za sudove pomešnog u 400ml hladne vode. Pomoću sunđere ili krpe obrišite zaprljano mesto bez natapanja. Isperite sunđer i prebbrišite ponovo – ako voda koju pokupite sunđerom izgleda mlečno, ponavljajtepostupak sve  dok voda ne bude čista. Još jednom prebrišite dušek sa čistim sunđerom.

3. Uklonite neprijatan miris

Po očišćenom prostoru posipajte sodu bikarbonu dok jedušek još vlažan. Ostavite soda bikarbona da odstoji najmanje nekoliko sati; zatim ga usisavajte. Raspršite zahvaćeno područje belim sirćetom kako biste uklonili sve preostale mirise i dezinfikovali površinu madraca.

Ukoliko se nameštaj i daljeo seća nakon vašeg čišćenja najbolje je pozvati profesionalce sa iskustvom koji imaju savremene mašine za dubinsko čišćenje nameštaja.