Ako ste trenutno trudni ili dojite bebu, verovatno vas dodatno brine korona virus. Tokom ovih ranjivih životnih perioda, želimo dodatno zaštititi sebe i svoje bebe, ali i sprečiti širenje COVID-19 poznatog kao corona virus. Informacije o važnosti očuvanja dojenja u ovim slučajevima epidemije gotovo da i nema, ali je izuzetno važno.

Drage mame, ne dopustite da naslovi o virusnoj koronalnoj pandemiji ukradu vašu radost. Ako ste zabrinuti zbog virusa corone, obavezno se obratite svom lekaru. Ako želite znati da li virus corone može uticati (i ako da, kako) na vašu trudnoću ili dojenje, nastavite sa čitanjem.

Da li su trudnice izložene većem riziku od infekcije?

Trenutno ne postoje dokazi koji bi sugerisali potencijalne negativne ishode za trudnice, niti su trudnice izložene infekciji više nego drugi ljudi. Kao i kod ostalih bolesti, i groznica je uvek faktor rizika u trudnoći, ali to nije nešto zbog čega bi trebalo paničiti.

Trudnice, kao i drugi građani, svakako bi trebalo da dobro vode računa o higijeni i redovno peru ruke. Međutim, savetuje im se da izbegavaju bilo kakve aktivnosti koje uključuju rukovanje ili bilo koji drugi oblik fizičkog kontakta sa potencijalno bolesnom osobom.

Dobra vest je da se verovatno već pridržavate ovoga, a dobre vesti se tu ne završavaju.

Ako trudnica dobije korona virus, da li će dobiti i dete?

Smatra se da se širenje od osobe na osobu javlja uglavnom kapljičnim putem koje se javljaju kada inficirana osoba kašlja ili kija, slično kao što se širi grip i ostali respiratorni patogeni. U ograničenim studijama kod žena sa COVID-19 i drugom koronarnom virusnom infekcijom, teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS-CoV), virus nije otkriven u majčinom mleku. Ipak, još uvek ne možemo 100% tvrditi da majke zaražene koronom ne mogu da prenose virus putem majčinog mleka.

Tokom testiranja u svetu, virus nije otkriven u uzorcima amnionske tečnosti ili majčinog mleka. To znači da majčine ćelije stvaraju antitela i prenose ih (ali ne i virus) svojoj deci.

Vodič za dojenje (u slučaju infekcije korona virusom)

Majčino mleko je najbolji izvor ishrane većine novorođenčadi. Međutim, postoje mnoge nepoznanice o korona virusu i dojenju. Da li i kako započeti ili nastaviti sa dojenjem majka treba da utvrdi u koordinaciji sa porodicom i zdravstvenim radnicima. Međutim, ako majka dobije infekciju prouzrokovanu virusom korone, važno je da ne ometate dojenje.

Majka sa potvrđenim virusom korone ili simptomatskim PUI trebalo bi da preduzme sve moguće mere predostrožnosti da izbegne širenje virusa na novorođenče, uključujući pranje ruku pre nego što dodiruje novorođenče i da nosi masku za lice, ako je moguće, dok hrani bebu na dojci. Ako iscedite majčino mleko ručnom ili električnom pumpicom za dojku, majka bi trebala oprati ruke pre nego što dodirne bilo koji deo pumpe ili flašice i slediti preporuke za pravilno čišćenje pumpice nakon svakog.

Šta se događa ako se prekine dojenje?

  • Prekid ili ometanje dojenja može prouzrokovati brojne poteškoće, koje uključuju:
  • emocionalna trauma za dete
  • zastoj mleka kod majke
  • kasnije odbijanje dojke zbog konfuzije prouzrokovane uvođenjem flašice
  • povećan rizik od bolesti uzrokovan nedostatkom imuno-zaštitnih tela – ometanje ili prekid dojenja može izazvati rizik od oboljevanja deteta.