Deca nemaju uvek isti apetit, ovo je naročito očigledno kada su prešla na čvrstu hranu i počnu brže da rastu. Razlog izbirljivosti kod dece je što su već izabrali namirnicu koja im se sviđa i žele stalno da je jedu. Oprezna su kada se u njihovom tanjiru nađu neke nove namirnice, ali postoje načini kako da im doskočite i podstaknete ih na jelo.

  • Dajte deci da piju i jedu iz interesantnih lončića, tanjirića i šerpica, jarkih boja i motiva. Isto tako i namirnice jarkih boja su im privlačne.
  • Dozvolite detetu da na sto i oko sebe stavi nekoliko omiljenih igračaka. Možete staviti i većeg plišanog medu za jednu stolicu i njemu postaviti tanjir.
  • Pripremajte hranu zajedno sa detetom. Dogovorite se da ćete praviti nešto zajedno i uradite to.
  • Ako mesite nešto, pustite da dete napravi neku svoju figuru.
  • Povedite svoje dete sa sobom u kupovinu i pustite ga da samo izabere povrće koje ćete zajedno pripremati.
  • Ako kuvate neka jela koja nisu naročito lepog izgleda a zdrava su, onda se potrudite da jelo ukrasite tako da izgleda privlačno.
  • Obedujte i vi zajedno sa detetom.
  • Ne možete očekivati da dete jede neku namirnicu ako je i vi nemate u svom tanjiru.
  • Deca ne vole velike porcije hrane, a interesantnije im je ako hrana ima neki oblik koji poznaju.
  • Budite uporni. Ako dete ne prihvata neku hranu, ohrabrite ga ako uzme i par zalogaja, a onda mu tu hranu ponudite i kasnije. Detetu treba i po 10 puta da proba neku hranu pre nego što je prihvati.

Živeo je dečak Miško,
mamin,tatin,dedin,bakin
mnogo mažen,mnogo pažen,
pa razmažen.

Priča o našem drugaru Mišku i njegovom odbijanju da jede. Šta se dešava ako dete ne želi da jede videćete u ovoj poučnoj knjižici. 

Veoma popularna edicija namenjena mlađoj deci jeste serija knjiga o Mišku (Miško piško, Nećejed, Plašljivko, Ljubomorko, Ljutko, Stidljivko i Miško i pundravci).

Miško je popularni junak čije je ime sinonim je za razne teškoće odrastanja: na navikavanje na nošu, nadvladavanje ljubomore, straha i stidljivosti, na sve ono što je važno u ranom uzrastu. Uz ove zanimljivo ilustrovane slikovnice deca će se zabaviti, a roditelji će, uz Miškovu pomoć, stvoriti pravu atmosferu za rešavanje ovih problema.Sve knjižice o Mišku napisane su u stihu i propraćene simpatičnim i vedrim ilustracijama. Poneki od stihova pravo su uputstvo roditeljima kako da se postave prema detetu u kriznoj situaciji.

Ono što je važno jeste da ove knjige pomažu detetu da uvidi da nije prvo ni poslednje koje ima određeni problem, i podstiču ga da o njemu govori ili ga na neki drugi način iskaže. Pravi su putokaz na teškom putu odrastanja, a često su velika pomoć roditeljima.

MIŠKO NEĆEJED

Svojeglavi Miško je pronašao sjajan način da neprekidno drži pažnju svoje okoline i to tako što odbija sve, a najradije – hranu. Ipak, jednoga dana, džem od šljiva, med, mleko i prženice, umesto da čekaju da se Miško konačno smiluje i pojede ih, odluče da napuste malog razmaženka. Kako se Miško snašao u toj novoj situaciji, otkrićete nastranicama ove vesele knjige u izdanju Kreativnog centra.

Verovatno ste primetili da je naš portal sada otvorio i svoju Instagram stranicu gde se trudimo da negujemo iste vrednosti i na sličan način kao i na sajtu pomažemo roditeljima oko uvođenja čvrste hrane u ishranu beba.

Ako želite da osvojite jedan primerak ove vesele slikovnice, posetite naš profil na Instagramu, zapratite nas i sledite uputstva.