Broj vegana je u porastu širom sveta. Mnogi od njih i decu od rođenja pokušavaju da vaspitaju kao vegane, dok neki lekari upozoravaju da je to težak, praktično nemoguć zadatak jer uvesti bebi u ishranu sve nutrijente, a pri tom izbaciti ogromnu grupu namirnica praktično je nemoguća misija.

 
 
 

Tako je jedna mama na društvenim mrežama veliku pažnju svojom izjavom:

„Dobar dan. Imam bebu od sedam meseci. Veganče je od rođenja, uvodim joj sad kašice. Radili smo pre neki dan krvnu sliku… Hemoglobin joj je 113, doktor kaže da je ok i da nije za uvođenje preparata gvožđa, ali da moramo hranom da izbalansiramo. Pedijatar je uporan da to mora mesom da se rešava. Moj muž nije vegan, on jede sve. Potpao je pod uticaj pedijatra i pritiska me da joj dajem meso. Razumljivo je zašto tako reaguje, jer samo želi da nam dete bude zdravo, a nije dovoljno informisan. Ali je tvrdoglav i neće da sluša šta mu pričam, slepo sluša lekara. A pre toga bio je za to da nam dete bude veganče. Juče sam bila prisiljena da joj dam kašicu koju oni misle da treba, da bih izbegla rat u kući. Beba je ne voli, ali jede sve što joj dam. Veruje mi, a ja sam je izneverila. Treba mi savet kako tako maloj bebi koja još ne sme sve da jede da rešim problem nižeg hemoglobina, a da ne jede meso. Pedijatar je za to da sad mora da se uvede meso makar jednom nedeljno, a da za mesec dana ponovimo krvnu sliku, pa ako sve bude u redu, onda da bude veganče. Za veganstvo baš i nije. Očajna sam. Teško mi je. Čak mi pada na pamet da joj dam par puta pa da kažem da sam primetila da joj smeta, da je alergična…Da nema stolicu od kad sam joj uvela ili da ima proliv…Da bilo šta složim kao priču da makar ne jede meso. A po mogućstvu ništa životinjsko. Imate li neki savet kako da se izborim sa ograničenim osobama?“, rekla je majka.

Pitanje je izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama.

Komentari su da je ova odluka majke u najmanju ruku problematična, dok većina čak kaže i da je za kaznu.

„Čime je dojila bebu – bademovim mlekom? I ko će da joj kaže da joj beba nije veganče već dete od 7 meseci?“, samo su neki od komentara.

 

Izvor: Yumama