Bez obzira šta roditelji vole da jedu, trebalo bi da deci spremaju ovu hranu.
 

Osim na fizički razvoj, hrana itekako utiče na mentalni razvoj dece. U ranom periodu života, deca moraju da jedu zdravu i kvalitetnu hranu.

Bez obzira šta roditelji vole, deci moraju da spremaju hranu koja je zdrava, a ne onu koja je lako dostupna.

Nutricionisti savetuju da dete do pete godine mora da ima 3 obroka i najmanje tri užine.

Ono što je najzdravije, najčešće je i najjeftinije. Setite se šta smo mi kao deca jeli pa to dajte i svojoj deci.

Predlog za doručak:

Zaboravite na viršle, kobasice, paštete ili pekarske proizvode. Deci ovi proizvodi nisu potrebni, čak šta više u stanju su da otruju ceo organizam.

Poželjno je da detetu spremite:

1. Kačamak je obrok koji je napravljen od belog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čoveka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost. Izuzetno je korisna za malu decu i bebe koje se tek navikavaju na čvrstu hranu.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Još jedan od razloga što je ovaj obrok idealan za decu je to što palenta sprečava nagli pad imuniteta.

Savet: Prilikom pripreme u kačamak dodajte kašičicu maslaca i začinite ga sa kajmakom ili kefirom.

2. Jaja su namirnica izuzetne biološke vrednosti i hranljivosti. Lako su pristupačna i mogu se spremiti na različite načine. U njima se nalaze izrazito visoke nivoe gvožđa, aminokiselina i antioksidansa.Svi se sećamo pesmice „Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje“. Izgleda kako ovo nije daleko od istine, jer se smatra kako bi se jaje moglo nazvati „superhranom“ zato što može pomoći zdravlju i borbi protiv gojaznosti. Jaja su u stanju da ojačaju imunološki sistem, da ojačaju kosti i zube, zaštite zdravlje očiju, smanje holesterol, pomognu pri regulaciji telesne težine…

3. Sardina

Jedina konzervirana hrana koja se preporučuje u ishrani je sardina. One nude više vitamina E po porciji nego tunjevina, takođe sadrže i više kalcijuma. Vitamin E igra ulogu u dobroj prokrvljenosti tako što podstiče razviće elemenata krvi, a njegova antioksidativna funkcija bori se protiv oštećenja tkiva. Kalcijum poboljšava komunikaciju između ćelija, potpomaže funkciju nerava i doprinosi jakim kostima.

Ako dnevno unesete 170 g sardina unećete oko 3.5 mg Vitamina E što je oko 23% preporučenog dnevnog unosa.

Savet: Sardinu izmešajte sa crnim lukom pa sve sameljite u blenderu ili sa štapnim mikserom. Kako biste poboljšali ukus, smesi dodajte i svež peršun pa napravite paštetu. Ovaj namaz poslužite deci za doručak.

Ručak

Stara srpska jela su idealna za razvoj svakog deteta. Bez obzira da li vi volite da jedete „kašikom“, vaša roditeljska obaveza je da svome detetu kuvate zdrava i domaća jela koja će mu omogućiti pravilan razvoj.

Poželjno je da svom detetu za ručak spremite:

Pasulj – Beli pasulj bogat je vitaminom B1 ili tiaminom, koji je neophodan za formiranje i rad moždanih ćelija. Tiamin je ključna komponenta u sintezi acetilholina, što utiče dobro na pamćenje. Kada se jede svakodnevno, jedna šolja (90g) belog pasulja može poboljšati i održati kognitivne funkcije. Pasulj je bogat vlaknima i odličan je za pravilan rad metabolizma.

Naučnici smatraju da je pasulj pun antioksidantima koji mogu da spreče obolevanje od kancera.

Krem čorbice – Ova jela se izuzetno lako spremaju, a deca ih obožavaju. Ono što je najbolje je što u njih možete staviti povrće koje poželite, samleti ga u blenderu a da dete nema pojma da jede recimo šargarepu, kelj ili brokoli.

Sladak kupus sa jagnjetinom ili junetinom – Nutricionisti kažu da se kupus može jesti u neograničenim količinama. Izuzetno je bogat vlaknima i poboljšava metabolizam.

Kiseli kupus predstavlja pravo bogatstvo kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra, manjih količina natrijuma, i povoljan odnos kalcijuma i fosfora, osigurava maksimalno iskorišćavanje kalcijuma u organizmu i čini ovu namirnicu vrlo korisnom po naše zdravlje.

Večera

Deca ne smeju da preskaču večeru. Mleko i keks se ne preporučuju, kao ni bilo koja vrsta slatkih peciva. Ako ste u dilemi šta da date detetu za večeru, setite se šta ste vi jeli kada ste bili u tom uzrastu.

Hleb sa maslacem – sa vrlo malo soli i šolja jogurta je izuzetno hranljiva večera koja će pomoći da se vaše dete pravilno razvija.

Bareno povrće sa vrlo malo pavlake i hlebom će brzo zasititi dete, a neće ga učiniti razdražljivim ili hiperaktivnim kao neki slatki obroci.

Slaninica i crni luk – Svakom detetu je neophodno da tokom svog razvoja konzumira slaninu i crni luk. Ova kombinacija sprečava prehlade, štiti organizam i daje mu snagu.

Užina

Sveže voće je obavezno u jelovniku svakog deteta. Vodite računa da to bude sezonsko voće i pre nego što dođe u dečje ruke, svako voće dobro operite rastvorom sode bikarbone što će ga očistiti od pesticida.

Orašasti plodovi su izuzetno bitni za razvoj moždanih ćelija, pa ako vaše dete nije alergično ove proizvode svakako uvrstite u njegovu ishranu.

 

Izvor: Kurir