1. Plakanje

Iako bebin plač može biti razlog za zabrinutost, morate shvatiti da je to normalna i česta pojava kod novorođenčadi i male dece. Deca mlađa od jedne godine plaču od gladi, umora, mokrih pelena i mnogih drugih stvari. Plakanje neće povrediti dete i morate zapamtiti da neka deca plaču više od druge dece. Ako plač prestane odmah nakon podizanja bebe, zaista nema mesta za brigu.

2. Kijanje

Po povratku iz bolnice dete počinje da kija. Pre nego što požurite kod lekara, izmerite mu temperaturu za svaki slučaj. Naime, kijanjem novorođenčad čisti svoj respiratorni sistem od čestica koje im smetaju. Kijanje takođe otpušava nozdrve. Nakon hranjenja, dete će često udahnuti i kijati. Kijanje može da vas brine samo ako vaša beba ima visoku temperaturu, otečen i pun nos i otežano disanje.

3. Dojenje

Mnoge nove majke brinu o dojenju. Dojenje je veština koju i majka i dete vremenom savladavaju. Majke su posebno zabrinute da njihovo dete redovnim dojenjem neće dobijati dovoljno hrane i odlučuju se na dohranu ili prečesto dojenje. Međutim, za tim nema potrebe. Hranite dete kako vam je preporučio lekar i verujete da će sve biti u redu.

4. Približavanje detetu

U početku ćete se možda češće osećati umorno nego zaljubljeno. Neke majke ne osete odmah emocionalnu vezu sa detetom i to je sasvim normalno. Kroz hranjenje, maženje i svakodnevnu interakciju upoznaćete i približiti se svom detetu.

5. Napredovanje deteta

Ova zabrinutost se posebno javlja kod majki koje su okružene tuđom decom. Često porede napredak sopstvenog deteta sa detetom prijatelja i tada nastaju prave brige. Deca se razvijaju različitom brzinom, ne stičući određene veštine u isto vreme.

6. Održavanje rasporeda

Da, dobro je napraviti raspored spavanja i hranjenja jer to olakšava novonastalu situaciju. Dobro je primeniti raspored odmah na početku jer bi trebalo da osetite olakšanje nakon nekoliko nedelja. Dete će spavati u određeno vreme uz minimalna buđenja i konačno ćete napraviti pauzu.

7. Slušanje drugih

Slušanje saveta drugih ljudi ponekad ne mora biti pozitivno. Imajte na umu da svi vole da dele savete, posebno o tome kako i na koji način odgajati dete. Vi ste majka i sami odlučujete šta je najbolje za vaše dete.

8. Pomoć sa detetom

Kada beba stigne u novi dom, svi žele da je nose i ljuljaju. Ako vam to smeta, recite to otvoreno. Ne razmišljajte o tome da li će vam drugi zameriti. Oni će razumeti vašu zabrinutost i na kraju će naučiti da je poštuju. S druge strane, može vam odgovarati. Ovo oslobađa vreme samo za vas i vaše potrebe. Takođe nema ništa loše u prihvatanju tuđe pomoći oko pranja veša, pospremanja ili pranja prozora. Kao novopečenoj majci, pomoć u domaćinstvu će sigurno dobro doći.

9. Očekivanja

Svaka majka misli da je njeno dete najbolje, najpametnije i najlepše. I jeste, vama. Za druge majke verovatno nije. Ne očekujte da će vaše dete biti savršeno u svakom pogledu, ili da će drugi primetiti. Neka vaše dete bude savršeno samo vama i to će biti dovoljno da oseti vašu ljubav i toplinu.

10. Gubitak težine

I to ne vašeg deteta, već vašeg! Zanemarite slike poznatih žena koje su smršale za kratko vreme. Morate imati na umu da ove žene imaju čitav tim profesionalaca koji se brinu o njima: nutricionisti, kuvari, treneri, stilisti, frizeri. Umesto toga, fokusirajte se na dete. Gubitak težine će biti praćen umorom i stalnim umorom. Verovatno nećete ni primetiti da imate skoro istu težinu kao i pre trudnoće. Naravno, posle nekog vremena u svoju dnevnu rutinu uključite lagani trening koji će ubrzati vaš metabolizam. I ne zaboravite: ne morate da pojedete svu kašu koju vaše dete nije pojelo.