Alkohol prolazi kroz vaše mleko do vaše bebe. tako da je preporuka da se izbegava  alkohol tokom perioda dojenja.

Alkohol i dojenje. Šta treba da znate?

Pijenje piva ne povećava količinu mleka, kao što urabni mit kaže.

Konzumiranje bilo kakvog alkohola može da smanji količinu mleka koju vaša beba popije.

Dojenje bebe dok konzumirate alkohol može vašu bebu izložiti riziku ukoliko pije majčino mleko sa alkoholom.

Ukoliko ispumpate mleko nakon konzumiranja alkohola, kako biste ga bacili ne smanjuje prisutnost akohola u mleku. Kako nivo alkohola u vašem mleku pada, tako će se smanjivati i pristutnost u majčinom mleku. Mlko nastavlja da sadrži alkohol sve dok je on u vašoj krvi.

Ukoliko izaberete da konzumirate alkoholno piće

Ukoliko ćete popiti alkoholno piće, najbolje je da to uradite nakon dojenja ili izmlazavanja mleka.

Dojenje ili izmlazavanje je u redu nakon 4 sata od vašeg poslednjeg pića. Na taj način, vaše telo će imati dovoljno vremena da se otarasi alkohola pre sledećeg hranjenja i manje će uticati na vašu bebu.

Nošenje bebe dok ste pod opijatima ili alkoholom nije sigurno!

Konzumiranje alkohola može da utiče na vaše rasuđivanje i vašu sposobnost da bezbedno brinete za svoju bebu. Ukoliko pijete više od jednog alkoholnog pića, postarajte se da tu bude trezna starija osoba koja će brinuti za to vreme o vašoj bebi.

Sznajte koji su to efekti konstantnog izlaganja alkohola bebi koju dojite

Postoje ozbiljni problemi konstantnog izlaganja beba alkoholu kroz majčino mleko, tako da se savetuje umerenost. Stalna konzumacija alkohola može da utiče na proizvodnju mleka.

Šta još treba izbegavati tokom dojenja

Kofein. Majčino mleko obično sadrži manje od 1% kofeina koji je mama unela. Ukoliko ne pijete više od 3 šoljice kafe tokom dana, onda skoro i neće biti detektovan kofein u bebinom urinu. Međutim, ukoliko primtite da vaša beba postaje nemirna ili nervozna kada konzumirate kofein – obično više od 5 šoljica kafe na dan, razmislite o tome da smanjite unos kafe.

Živa. Većinu ljudi ne pogađa mali unos žive, ali ona može da ošteti nervni sistem bebe i male dece. Stoga držite se ovih pravila:

Jedite 2-3 porcije nedeljno (220-340g ukupno) raznovrsne ribe

Jedite samo jednu porciju nedeljno (ne više od 170 grama) tunjevine, ili slične ribe koja ima isti sadržaj žive kao i ona.

Izbegavajte ribu sa visokim sadržajem žive.

Marihuana. Nije bezbedna za korišćenje tokom trudnoće i dojenja. Možete preneti hemikalije iz marihuane u majčino mleko. Studija iz septembra 2018 potvrđuje ranija saznanja da THC može da se prenese u majčino mleko. Vodeće zdravstvene organizacije takođe podsećaju da majčino sposobnost za brigu o bebi može biti poljuljana korišćenjem marihuane. Dakle, ukoliko dojite, nemojte koristiti marihuanu.

Cigarete, uključujući i elektronske cigarete. Nikotin ulazi u majčinu krv kroz njena plua i onda lako prelazi u majčino mleko. Istraživanja pokazuju da nikotin u majčinom mleku može uticati na bebino spavanje. Nikotin takođe utiče na količinu mleka kod majki koje doje, tako što obara nivoe hormona zaslužnog za stimulisanje dojenja-prolaktina.

Napomena: S obzirom na to da su benefiti dojenja nemerljivi za mame i bebe, vodeće zdravstvene organizacije preporučuju dojenje čak i tokom upotrebe elektronskih cigareta.