Zdrava ishrana se formira u detinjstvu. Kao roditelj, svom detetu uvek želite da date najbolje, od obrazovanja do ishrane i tako izgradite čvrste temelje za srećan i zdrav život. Bombardovani informacijama, roditelji su često zbunjeni i zabrinuti.
Naša preporuka za roditelje je da potraže savet stručnjaka ako imaju problema sa ishranom svog mališana.
Kao pomoć vam dajemo nekoliko jednostavnih saveta.

1. Zdrava ishrana za celu porodicu
Deca često preuzimaju mnoge navike koje vide u porodici. Ako želite da dete jede povrće s apetitom, svi članovi porodice trebalo bi da imaju povrće na tanjiru da bi jeli prirodno. Ne preporučuje se stavljanje posebnog naglaska na povrće, ne smete da kažete „Koliko je ukusno ovo povrće!“

2. Uključite ih u kupovinu i kuvanje
Deca od malena moraju da razumeju odakle dolazi naša hrana i kako se priprema. Uključite svoje dete u sve što uključuje kupovinu, čuvanje i kuvanje hrane. Kao rezultat toga, poznavaće mnogo bolje raznolikost namirnica, znaće kako da ih bezbedno skladišti i razumeće koje su najprikladnije kombinacije za zdravu ishranu. Pokušajte detetu da objasnite dok zajedno spremate, koja je uloga garnirunga, salate ili deserta. Sve ove akcije pomoći će mu da formira zdrave navike do odrasle dobi. Hrana treba da ostane jedno od najvećih životnih zadovoljstava, ali to zadovoljstvo treba da dolazi iz rituala posvećenih pripremi obroka i posluživanja, a ne iz vrste i količine hrane koju jedemo.

3. Ne mora da se pojede sve sa tanjira
Većina dece oseća glad i sitost mnogo bolje nego mi odrasli. Kod mnogih od nas su se „deformisale“ ove fiziološke potrebe zbog drastičnih dijeta, prekomernog jela ili lošeg upravljanja stresom. Odgovornost roditelja je da spreme kvalitetnu hranu, a deca da jedu u skladu sa osećajem sitosti. U današnje vreme „jesti sve sa tanjira“ predstavlja nagon za gojaznst. Kada se primete odstupanja od normalne težine (višak ili nedostatak), treba konsultovati specijalistu koji će sa većom tačnošću da utvrdi količinu namirnica pogodnih za svaki obrok, u zavisnosti od starosti deteta i težine koju ono mora da ga dostigne.

4. Slatkiši imaju svoje mesto u ishrani
Svako dete voli poslastice, slaniju ili masniju hranu ili sve na jednom mestu. U optimalnoj ishrani za decu, OptimiX, čije su smernice definisane u Nemačkoj, nalazi se ova manje zdrava hrana, ali ne sme da predstavlja više od 20% dnevnih energetskih potreba deteta. 80% dnevnih potreba mora da potiče od hranljivih namirnica (integralnih žitarica, voća, povrća, mleka, mesa sa manje masnoća, ribe, orašastih plodova, semenki).

5. Raspored obroka
Deca moraju da se pridržavaju rasporeda obroka ravnomerno iz dana u dan. Kod odraslih, nutricionisti se još nisu složili da li će preporučiti tri obroka i dve užine, ili samo tri glavna obroka dnevno. Vezano za dečiju ishranu preporuke su preciznije i predviđaju češće i manje kvantitativne obroke. Tri glavna obroka, od kojih su najmanje dva u porodici (doručak i večera), plus 2-3 užine idealni su tokom perioda rasta. Zašto? Jer u detinjstvu proces rasta troši puno energije, ali dečiji stomak je još uvek mali. Jedina opcija za pokrivanje potreba za energijom su česti obroci, ali u malim količinama. Međutim, velika je greška „izolovati“ decu i staviti ih na program obroka odvojeno od ostatka porodice. Imajte na umu da je porodični obrok uvek zdraviji, bez obzira na meni, nego najzdravija hrana kada deca jedu sama. Ovaj princip važi podjednako za decu i odrasle i predstavlja osnovu zdrave ishrane.