Bebe bi trebalo da uzimaju majčino mleko i/ili adaptirano mleko kao glavni izvor „pića“ sve dok ne napune 12 meseci. 

Uvođenje mlečnih proizvoda je česta konfuzija za roditelje. Većina pedijatara će reći „bez mlečnih proizvoda do 1. godine“ i odbijati da ulazi dublje u detalje. Ovo pravilo je u stvari usmereno samo na kravlje mleko. Punomasno kravlje mleko ne sadrži dovoljno hranljivih materija, vitamina ili minerala kao potrebnu podršku kod rasta odojčeta.

Bebe koje se hrane kravljim mlekom dobijaju neadekvatan unos vitamina E, gvožđa, masnih kiselina, a preteran unos proteina, natrijuma i kalijuma.

Kravlje mleko nije preporučeno za bebe iz sledećih razloga:

  • u poređenu sa majčinim mlekom i formulom, kravlje mleko ima nizak nivo gvožđa, linolenske kiseline i vitamina E
  • kravlje mleko ima previše natrijuma, kalijuma, hlorida i proteina za bebine male bubrege
  • Rano uvođenje kravljeg mleka može da prouzrokuje gastrointestinalno krvarenje i gubitak krvi koji se javlja kod 40% zdravih beba (ovaj rizik uglavnom nestaje nakon 12 meseci života)
  • kravlje mleko može da prouzrokuje alergijsku reakciju, kod odprilike 0.3 do 7.5% dece
  • konzumiranje kravljeg mleka pre prve godine života povezano je sa anemičnosti kod dece

Kravlje mleko i anemija

Uistinu, pre prve godine beba konzumira dosta mlečnih proizvoda koji je stavljaju u rizik od anemije. Mleko otežava pravilnu apsorpciju gvožđa, a gvožđe je stvar koja ne sme biti izostavljena iz bebine ishrane. Pored toga, proteini i masti iz kravljeg mleka su teški za varenje i apsorpciju kod dece. Ovo je još jedan razlog zašto se uvođenje kravljeg mleka ne preporučuje pre prve godine.

Da li ste znali da deci od prve do druge godine nisu potrebni mleko i mlečni proizvodi koliko smatrate?

Preporučeni dnevni unos punomasnog mleka je 500ml. Ta količina je dovoljna za detetove potrebe. Mišljenje je da više od pola litre mleka dnevno može dete dovesti u rizik od anemije, kao i poremećaja u ishrani, jer dete koje konzumira previše mleka, najverovatnije neće želeti da jede čvrstu hranu koja im je potrebna.

Kada bebe mogu da piju obrano mleko?

Deca ispod dve godine ne bi trebala da konzumiraju mlečne proizvode sa niskim procentom mlečne masti (1%, 2% ili obrano). Bebama je potrebna sva mast koju mogu da dobiju radi pravilnog razvoja mozga. Pedijatri preporučuju da vaše dete krene sa konzumacijom obranog mleka i onog sa niskim procentom mlečne masti tek nakon druge godine.