Roditelji često prave greške kada je ishrana dece u pitanju. Često se od dece očekuju da pojedu sve što im je servirano, a to se pokazalo lošim.

Iako roditelji imaju glavnu ulogu kada su prehrambene navike dece u pitanju, važno je da se ne prave greške koje će negativno uticati na decu, piše Bright Side.

Deca možda neće imati priliku da razviju zdrav odnos prema hrani

Deca moraju da budu sposobna da razumeju kada su gladna i kada su sita. 

Kako bi ih naučili da imaju normalan odnos prema prehrani, važno je da oni sami odlučuju koliko žele da jedu i da prestanu u trenutku kada su njihovo telo i um u potpunosti zadovoljni.

Jelo postaje barometar uspeha

Nema potrebe hvaliti mališane jer dobro jedu. Još jedna greška koju mnogi roditelji čine je kad grde decu jer nisu pojeli sve s tanjira, što je štetno za njihove prehrambene navike.

Oduzima detetu kontrolu nad sopstvenim telom

Roditelji bi mogli da se, za početak, fokusiraju na svoj autoritet, a ne na promovisanje zdravih izbora hrane. Stručnjaci savetuju da deci dopustite da sami odlučuju i stvaraju granice tokom interakcija s hranom.

Veza između tela i mozga mogla bi da postane slabija

Kada jedemo, mozak prima signale od probavnih hormona, pojačavajući osećaj sitosti. A kada roditelji ne dozvoljavaju deci da slušaju svoj mozak, naučnici upozoravaju da bi to moglo da prouzrokuje dugoročne probleme.

Deca bi mogla da zamrze zdravu hranu

Ako je iskustvo sa hranom koju su roditelji nudili bilo negativno, tada postoji šansa da će dete početi da izbegava tu vrstu hrane, postajući sve više izbirljivi.

Zbog prirodnog straha od nepoznate hrane, normalno je da oni prvo odbiju da jedu neke proizvode, ali kada odbijanje naiđe na pritisak da jedu, velika je verovatnoća da povezanost s tim proizvodom neće biti pozitivna.