Koje namirnice nikako ne treba držati u frižideru?

Stručnjaci kažu da ih nećete uništiti ako ih ipak stavite tamo, ali ćete zato sprečiti njihov normalan tok sazrevanja i time im izmeniti ukus.

Ovih 10 namirnica ne treba nikako držati u frižideru a evo i zašto:

1. Hleb – Ništa ne isušuje hleb brže od vašeg frižidera. Hladna temperatura će učiniti hleb teškim i žvakastim. Štaviše, hladnoća utiče na to da hleb postane bajatiji brže nego da ste ga čuvali na sobnoj temperaturi. Ako želite da ga sačuvate duže od dva dana, bolje je da ga stavite u zamrzivač, pa da ga kasnije podgrejete.

2. Crni luk – Luk treba držati u mrežastoj kesi u kojoj je i kupljen jer omogućava protok vazduha, a najviše mu prija temperatura od 15 do 20 stepeni. Držite ga na suvom i tamnom mestu dalje od krompira jer ispušta vlagu i gasove koji na njega negativno utiču i izazivaju njegovo truljenje.

3. Beli luk – Beli luk će ostati dugo u dobrom stanju ako ga držite na sobnoj temperaturi u nečemu što omogućava da vazduh oko njega nesmetano cirkuliše. Veoma je bitno da ne bude na vlažnom mestu.

4. Ulje – Maslinovo ulje treba držati na hladnom i suvom mestu, ali frižider je pogrešan izbor, jer će ulje postati gusto skoro kao puter. Dok recimo suncokretovo ulje (ima niži nivo zasićenih masti) će imati više prednosti ako se čuva na hladnijem mestu kao što je frižider.

5. Krompir – Zbog niskih temperatura frižidera skrob u krompiru se pretvara u šećer, koji krompiru daje ružan ukus. Držite ga u papirnoj kesi, na tamnom i suvom mestu. Takođe, držite ga ne opranog.

6. Kafa – Mlevena kafa zahteva suvo i tamno mesto kako bi zadržala svoj ukus i svežinu, prema tome frižider nije mesto za nju.

7. Med – Med treba držati na sobnoj temperaturi, podalje od direktne sunčeve svetlosti. Tako čuvan med ostaće dobar skoro pa zauvek jer je med prirodno konzervisana hrana, tako da mu ne treba pomoć da ostane dobar. Stavljanje meda u frižider će zapravo ubrzati proces kristalizacije šećera.

8. Paradajz – Stavljanje paradajza u frižider će dovesti do gubitka sve njihove arome. Plus, hladni vazduh u frižideru zaustavlja proces sazrevanja, a svi znamo, sazrevanje je ono što svakom paradajzu daje ukus. Hladna temperatura frižidera takođe će promeniti teksturu paradajza. U frižideru paradajz dobija bledu boju i postaje brašnjav.

9. Banane – Na niskim temperaturama se usporava proces sazrevanja banana, dok će vlaga i tama hladnjaka samo olakšati truljenje.

10. Citrusno voće – Ovo voće je najbolje držati na sobnoj temperaturi. Stavite li limun ili pomorandže u frižider, njihova kora će postati gruba i tvrda, a pri tom će biti manje sočni i ukusni.