Već pedeset godina na vrhu ove nezahvalne liste namirnica koje sadrže najviše pesticida, jabuke su ubedljivo na prvom mestu jer se obično prskaju pre i posle berbe da bi što duže ostale sveže.

Drugu godinu zaredom na čelu liste „najčistijih“ namirnica je avokado kome su pesticidi nađeni na svega jedan odsto uzoraka.

Krompir sadrži najviše pesticida u odnosu na svoju težinu, kod prosečne paprike babure nađeno je čak 15 različitih vrsta pesticida van sezone, dok čeri paradajz, nektarine, breskve, grašak i jabuke sadrže oko 13 različitih vrsta pesticida.

Lista najprskanijeg voća i povrća

Lista „najčistijeg“ voća i povrća:

1. Jabuke 1. Avokado
2. Breskve 2. Kukuruz
3. Nektarine 3. Ananas
4. Jagode 4. Kupus
5. Grožđe 5. Grašak (zamrznut)
6. Celer 6. Crveni luk
7. Spanać 7. Špargle
8. Paprike babure 8. Mango
9. Krastavac 9. Papaja
10. Čeri paradajz 10. Kivi
11. Grašak 11. Patlidžan
12. Krompir 12.  Grejpfrut
  13. Dinja
  14. Karfiol
  15. Slatki krompir

Prema ovoj listi dalo bi se zaključiti da su najsigurnije namirnice koje uspevaju u tropskim krajevima i ne mogu se uzgojiti u plastenicima bez odgovarajuće klime.

Sve namirnice koje kupujemo mimo sezone treba izbegavati u širokom luku i zato zaboravite na punjene paprike i svežu salatu od paradajza i krastavaca usred zime, i naravno ukoliko je vreme za uvođenje ovakvih namirnica kod vaših beba, slobodno sačekajte sezonu ili kupujte zamrznuto voće i povrće.